Nagyvilág

2010.02.28. 10:48

Elfogták az ETA katonai vezetõjét

<p>Vasárnap Franciaországban a hatóságok elfogták az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett katonai vezetőjét.</p>

Ezt a madridi belügyminisztérium jelentette be. Az akciót a francia és spanyol hatóságok közösen hajtották végre. Az ETA baszkföld függetlenségéért harcol évtizedek óta. A hivatalos jelentés szerint Franciaország észak-nyugati részén fogták el a vezetõt, két másik férfival együtt. Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban részt vett egy spanyol politikus-üzletember meggyilkolásában.

A spanyol belügy szerint a most elfogott Ibon Gogeascoechea Arronategui az ETA legmagasabb rangú és egyben katonai vezetõje is. A férfira egy normandiai faluban, Cahanban csaptak le.

Legutóbb januárban tartóztattak le ETA-tagokat. Akkor Portugáliában és Franciaországban fogtak el négy körözött embert. Három hete pedig a portugál hatóságok féltonnányi robbanóanyagot találtak egy házban, amelyet az ETA használt.

A szeparatista baszk szervezet több mint négy évtizede harcol Baszkföld függetlenségéért Spanyolország északi, és Franciaország dél-nyugati részén. Több mint 830 ember haláláért teszik felelõssé a csoportot. Az ETA-t az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!