Nagyvilág

2009.04.30. 10:51

SERTÉSINFLUENZA - Kína a hosszú hétvégére várja a betegség megjelenését

<p>A kínai egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a május 1. miatti hosszú hétvégén jelenhet meg a sertésinfluenza-vírus a hatalmas országban.</p>

A szakemberek különleges óvatosságra szólították fel a lakosságot, mert a háromnapos munkaszüneten sok millióan fognak utazni az országban vagy külföldre.

A kínai országos idegenforgalmi hivatal szerdai bejelentése szerint fel kell készülni arra, hogy a hosszú hétvége alatt kezdődik el a járvány Kínában, mivel a külföldről nemrég hazatértek most szétrajzanak Kínában.

"Az utazási irodáknak, szállodáknak, az idegenforgalmi helyeknek, a turistabuszok, kirándulóhajók üzemeltetőinek fel kell készülniük a megelőzésre és az esetleg kitörő járvány kezelésére" - áll az idegenforgalmi hivatal weboldalán olvasható közleményben.

A kínai járványügyi intézet igazgatóhelyettese, Jang Vej-csung csütörtökön kijelentette: "nagyon nagy annak a kockázata, hogy a sertésinfluenza Kínára is átterjed". De azt nehezen megjósolhatónak mondta, hogy mikor jelenik meg az első megbetegedés Kínában.

A dél-kínai Kanton tartományban a helyi egészségügyi hatóságok felszólították a turistákat, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket. Bejelentették, hogy a tartományi kormány 10 ezer adag Tamiflut (influenzaspecifikus vírus ellenes gyógyszert) tartalékol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!