Nagyvilág

2008.12.05. 16:47

KGB-ügynök volt Alekszej pátriárka?

<p>A pénteken elhunyt II. Alekszij pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője a KGB informátora volt - állítja a brit Keston Intézet, amely a kommunista országok és a vallás viszonyát tanulmányozza.</p>

A 79 évesen elhunyt pátriárka munkájának része volt, hogy tájékoztassa az orosz titkosszolgálatot - állítják a brit szakértők.

"A szovjet rezsim idején minden egyházi vezetőt megkértek a KGB-vel való együttműködésre, ez magától értetődő volt" - mondta a Keston Intézet vezetője, Xenia Dennen az AFP hírügynökségnek pénteken.

"Az együttműködést csak nagyon kevesen utasították teljesen vissza. Bizonyíték van arra, hogy II. Alekszijnek KGB-s fedőneve volt: Drozdovnak hívták az aktákban" - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendszeres jelentési kötelezettség nem feltétlenül járt együtt árulással: az ügynökön múlt, hogy milyen információkat hoz a KGB tudomására.

II. Alekszij állította vissza az orosz ortodox egyház tekintélyét a több évtizedes szovjet elnyomás után. A római katolikus egyházzal azonban híresen rossz kapcsolata volt, miután sem II. János Pál pápával, sem az őt követő XVI. Benedekkel nem volt hajlandó találkozni.

Az egyházfő Alekszej Ridiger néven született, 1929. február 23-án Észtországban, egy ortodox pap fiaként. 1990-ben lett az orosz ortodox egyház vezetője. 2007 májusában II. Alekszij vezetése alatt egyesült újra nyolcvan év után az orosz ortodox egyház oroszországi és addig külföldi száműzetésben élő ága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!