Nagyvilág

2008.11.12. 16:35

Sokkolta a briteket a brutálisan bántalmazott baba ügye

<p>Gordon Brown brit miniszterelnök felháborodásának adott hangot szerdán a parlamentben, miután egy kisfiú brutális bántalmazását nem akadályozták meg a helyi hatóságok. A 17 hónapos kisgyerek tavaly augusztusban halt meg, miután rendszeresen verték. Szüleit és lakótársukat kedden találta bűnösnek egy bíróság, a büntetésükről december közepén döntenek.</p>

A körzeti szociális munkások, rendőrök és egészségügyi dolgozók annak ellenére sem mentették meg a P. babaként emlegetett kisfiú életét, hogy nyolc hónap alatt 60-szor látták a gyereket, és ő ez idő alatt több mint 50 sérülést szerzett. Ugyanebben a kerületben egy nyolc éves bántalmazott kislány életét sem tudták megmenteni, még 2000-ben.

Gordon Brown brit miniszterelnök szerdán kijelentette: az egész ország nevében mondja, hogy az emberek nem csak döbbentek és szomorúak, hanem elborzadtak és dühösek az ügy miatt. Az ellenzék vezetője, David Cameron azt mondta, a vizsgálatot nem vezetheti az illetékes gyerekvédelmi hatóság, mivel már másodszor nem mentettek meg egy gyereket. A kormány egyébként az egész ország gyermekvédelmi rendszerére kiterjedő vizsgálatot rendelt el.

Az ügyészség szerint a kisfiút törött gerinccel vitték kórházba két nappal a halála előtt, de az orvos nem vette észre ezt a sérülést. Az orvos tagadta a vádat.

A boncolás megállapította, hogy a tizenhét hónapos babának eltört a gerince és nyolc bordája, a nyakánál a gerinc közelében vérzést találtak. Testén számtalan horzsolás és vágás volt. A feje tetején több sérülést is találtak, köztük egy olyat, amelyet kutyaharapás okozhatott. Kéz- és lábujjkörmei feketék voltak vagy hiányoztak, a jobb keze középsőujján hiányzott az utolsó ujjperce. Felszakadt a szája, és az egyik első fogát a beleiben találták meg, miután lenyelte. Ekkor szenvedhetett olyan nyaksérülést, amely miatt leállhatott a légzése - hangzott el a bíróságon.

Az ügyben kedden bűnösnek találták a gyerek anyjának 32 éves barátját, a 27 éves anyát és 36 éves lakótársukat, gyerek halálának okozásában vagy engedésének vétségében. A késeket és náci emléktárgyakat gyűjtő 32 éves férfit szadistaként jellemezték a tárgyaláson. Azért nem gyilkossággal vádolták, mert nem tudták bizonyítani, hogy a kicsi minden sérülését ő okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!