Nagyvilág

2008.07.04. 11:46

Kiadja a YouTube látogatóinak személyes adatait

<p>Egy amerikai bíróság magyar idő szerint péntekre virradóan kötelezte a Google internetes céget, hogy adja ki mindazoknak a videónézési szokásait, akik akár csak egyszer is ellátogattak a YouTube videómegosztó oldalra.</p>

Az adatok kiadását a világ több mint 130 tévéhálózatát tömörítő Viacom cég követelte a Google ellen 1 milliárd dolláros kártérítési peréhez.

Az igényt arra alapozza, hogy a Google által üzemeltetett YouTube-on a felhasználók a Viacom szerzői joggal védett tévéműsorait is megosztják egymással, és ebben a Google tettestársi minőségben részt vesz.

A bíróság félresöpörte a Google-nak a magánszemélyek adatvédelmére való hivatkozását.

Az ítélet szerint a Goole-nak át kell adni a Viacom számára a Youtube-felhasználók bejelentkezési nevét, IP-címüket, amely azonosítja a használt számítógépet, és a megnézett videók adatait.

A Viacom az ítélet után nyilatkozatot adott ki, hangoztatva, hogy az adatokra csak a YouTube és a Google elleni szerzői jogi perhez van szüksége bizonyítékként, de a személyes adatokat bizalmasan fogja kezelni.

A Google kérni fogja a Viacomot, hogy engedje meg a személyes bejelentkezési adatok anonimizálását.

A Google szerint a Viacom keresete az internet alappillérét ássa alá, míg a Viacom szerint a Google és leányvállalatai tömeges szerzőijog-sértésben vesznek részt.

Bennfentesek szerint a Viacom valójában nem akar pert, hanem az igazi célja az lehet, hogy szerzői jogdíj fizetésére vegye rá a Google-t. Eddig azonban tárgyalásokkal ezt nem tudta elérni.

Menekülő út

A Google fellebbezett a döntés ellen, és azt próbálja elérni, amit egy online pornográfiával kapcsolatos perben egyszer már sikerült (igaz, akkor nem vádlottként, hanem tanúként szerepelt a cég).

A bíróság akkor a keresési eredmények naplófájljainak kiadását kérte, a felhasználók adataival együtt, de végül sikerült abban megállapodni, hogy elég egy személyes adatok nélküli részlet a keresési naplófájlból, amiből megbízható becsléseket lehet tenni a teljes felhasználói kör szokásaira.

 

 

  • Alacsonyabb mobiltarifák az év végéig
  • A fájlcserélők mellett kardoskodnak
  • Hamis árucikkek az eBay- en
  • Temetés- megrendelés az interneten
  • Májusban 23 ezer előfizetővel nőtt a magyar mobilpiac
  • Az interneten adott túl előző életén
  • Wi- Fi az American Airlines utasainak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!