Nagyvilág

2008.07.29. 17:08

„Politikai iszap” is keveredik az ukrajnai árvízbe

<p>Ukrajna – Miközben a legújabb adatok szerint már 30-ra emelkedett a térséget sújtó árvíz ukrajnai halálos áldozatainak száma, a legnagyobb ellenzéki párt frakciója távolmaradását jelezte a kárelhárítás fedezését szolgáló költségvetési módosítás ügyében összehívott rendkívüli parlamenti ülésről.</p>

A katasztrófa-elhárítási tárca összesítése szerint kedd délutánra 30-ra emelkedett a Nyugat-Ukrajnát sújtó természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

A halottak számának rohamos gyarapodását az illetékesek azzal magyarázzák, hogy az ár visszavonultával egyre több tetemre bukkannak a korábban elárasztott területeken. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fejetlenség miatt senki sem tud biztosat az eltűnteket illetően, mivel számontartásával egyik illetékes szolgálat sem foglalkozott igazán.

Azt sem lehet még pontosan tudni, hogy emberi hiba okozta-e a Vinnyica megyében történt áradást, amelynek következtében több településről mintegy 4 ezer embert kellett kimenekíteni. Ebben a térségben ugyanis nem okoztak gondot a medrükből kilépő folyók, ellenben a Dnyeszteri Vízerőműben felgyülemlő – ám a megengedett határértőktől még jóval kevesebb mennyiségű – víz egy részétől üzembiztonsági okokból úgy szabadultak meg az üzemeltetők, hogy megnyitották a zsilipeket.

Ennek eredményeként számos települést öntött el a víz 0,5-1,5 méteres magasságban. A szintén elárasztott Mogiljev-Podolszk város lakossága nemtörődömséggel és hanyagsággal vádolja a hatóságot, s a településen lázadáshoz közeli hangulat alakult ki.

S miközben az ország nyugati szegletében már a negyedik milliárd hrivnya (133 milliárd forint) közelében számolnak a kárfelmérők, a helyreállításra szolgáló összegek előteremtése ügyében csütörtökre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen csak azért nem hajlandó részt venni az ellenzéki Régiók Pártjának frakciója, hogy ezzel is bizonyítsa: a kormánypártok nem rendelkeznek a határozathozatalhoz szükséges parlamenti többséggel.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!