Nagyvilág

2008.05.02. 15:01

Munkáspárti "fekete péntek"

<p>London - Elismerte pénteken a brit kormányfő, hogy pártja, a Labour "nagy ütést" kapott a csütörtöki angliai és walesi helyhatósági választásokon.</p>

Bár végeredmény még nincs, de az előzetes számítások igazolni látszanak a korábbi előrejelzéseket, hogy a Munkáspárt a 60-as évek óta nem szerepelt olyan rosszul, mint most.

Gordon Brown a globális hitelválság csapásához hasonlította a Munkáspárt kudarcát, de az mondta, hogy le kell vonni a kemény leckéből a tanulságokat és előre kell lépni.

A brit közszolgálati média szerint a kormányzó Munkáspárt csupán a harmadik lett a konzervatívok és a liberális demokraták mögött, de nem szorosan, hanem nagyon is lemaradva. A BBC számításai szerint 44 százalékot kaptak a toryk, 25-öt a liberális demokraták, és csak 24-et a munkáspártiak.

A London Evening Standard pénteki száma ezzel a címmel jelent meg: "Vérfürdő Brown-nak", a Daily Mail pedig a Labour "Fekete Péntek"-jének nevezi a kudarcot. Ha a végső eredmények a Munkáspárt súlyos vereségét mutatják, akkor nagy valószínűséggel felvetik a kormányzó pártban, hogy Gordon Brown távozzon. Brown tavaly nyáron vette át a miniszterelnöki posztott Tony Blairtől, aki 10 évig volt kormányfő és egyúttal pártvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!