Nagyvilág

2008.01.29. 10:21

Merénylet Algériában

<p>Legalább három ember meghalt, és többen megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az észak-algériai Thenia városának rendőrkapitánysága előtt - közölte az AFP algíri biztonsági forrásokra hivatkozva kedden.</p>

Az észak-afrikai országban néhány éves szünet után újultak ki az iszlamisták támadásai.

Az eddigi hírek szerint három halottja és több sebesültje van a kedd hajnali robbantásos merényletnek. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kik az áldozatok. Korábban arról számolt be a rendőrség, hogy a fővárostól 50 kilométerre fekvő városban történt detonáció miatt több épület súlyosan megrongálódott, így még lehetnek áldozatok a romok alatt.

Egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára a merényletet, de a hatóságok rendszerint az iszlamista csoportok számlájára írják a hasonló támadásokat. A helyi közlések szerint a keddi robbantás bizonyítja a szélsőséges szervezetek újjászerveződését. Ebben a hónapban ráadásul ez már a második akció: legutóbb négy embert ölt meg ugyancsak egy autóba rejtett robbanószerkezet. December 11-én az ENSZ algíri székházánál oltotta ki 37 ember életét két öngyilkos merénylő. Az utóbbi támadásokat az al-Kaida nemzetközi szervezet észak-afrikai szárnya vállalta magára.

Algériának már a kilencvenes években, Osama bin Laden szervezetének kibővülése előtt is meggyűlt a baja a szélsőségesekkel: miután egy iszlamista párt 1992-ben választásokat nyert, a hadsereg töröltette az eredményt, mire több szervezet fegyvert fogott a kormány ellen.

 A 200 ezer halálos áldozatot követelő erőszakhullámnak Abdelaziz Buteflika elnök átfogó amnesztiarendelete vetett véget - átmenetileg. 2006-ban ugyanis bejelentették, hogy szövetségre lépnek az al-Kaidával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!