Nagyvilág

2007.10.31. 16:37

Szerb külügyminiszter: Belgrád kompromisszumra törekszik Koszovó ügyében

<p>Egyetemistáknak tartott előadást a Budapestre látogató szerb külügyminiszter szerda délután a Corvinus Egyetemen.</p>

Vuk Jeremics elvileg "Szerbia regionális integrációjáról és európai uniós csatlakozásáról" beszélt, de az egyetemistákkal való találkozójának legnagyobb részében kérdésekre válaszolt, méghozzá kifogástalan "amerikai angolsággal". A politikus ezután találkozott Göncz Kinga, magyar külügyminiszterrel.

A 32 éves külügyminiszter előadásán csak néhány szót mondott arról, hogy "Szerbia és az egész Balkán uniós integrációját hamarosan meg kell valósítani, különben legkevesebb egy újabb generációnyi idő vész el" és ez nemcsak a balkáni országok számára káros, hanem az Európai Unió is kevesebb lesz így. Jeremics alig tíz perc után azt mondta: kérdezzenek bármit. És aztán háromnegyed órán át válaszolt is.

Az egyetemisták elsősorban arról faggatták, hogy mennyire van "összekötve" Szerbia csatlakozásának lehetősége a többi balkáni országéval, és hogy mi a fő probléma az integrációs tárgyalásokon. Jeremics azt mondta: Horvátország már "biztos befutónak" tűnik az EU-ba, de ez Szerbiának és a többi balkáni államnak is jó, mert "húzhatja" őket is. A szerb külügyminiszter szerint "évszázadok óta most nyílik először lehetőség arra a Balkánon, hogy ami az egyik ország számára győzelem, az a másik számára nem jelent vereséget, hanem az európai integrációval mindenki nyerhet".

Koszovót Jeremics az egész Balkán számára legfontosabb problémának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy a belgrádi kormány "hajlandó nagyon messzire is elmenni egy kompromisszum érdekében", mert ez mindenki érdeke, "nemcsak Szerbiáé vagy a koszovói albánoké, hanem egész Európáé".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!