Nagyvilág

2007.10.19. 06:27

Öngyilkos merénylet Bhutto ellen: 125 halott

<p>Karachi - Vérontásba fulladt Benazir Bhutto hazatérése nyolcéves száműzetéséből. Legalább 125-en meghaltak, mikor merényletet hajtottak végre a volt pakisztáni vezető ellen Karachiban pénteken. Bhutto nem sérült meg. <DIA width="850" height="630" alt="Pakisztán 2007.10.18."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Pakiszt_n_2007_10_18_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Pakisztán 2007.10.18." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ez volt a legnagyobb öngyilkos merénylet a 160 millió lakosú iszlám állam történelmében: legalább 125-en meghaltak és négyszázan megsérültek. Az AFP fotósa, aki a helyszínen volt, az utcákat vágóhídhoz hasonlította, vér és testrészek voltak mindenütt. A támadás órákkal azután történt, hogy a korábbi miniszterelnök - asszony Dubaiból  Karachiba érkezett száműzetéséből, a pakisztáni katonai vezető, Pervez Musarraf engedélyével.

További képek...

Bhutto 1999 óta először lépett pakisztáni földre. A politikus azért tért haza, hogy induljon a miniszterelnöki posztért, és nem titkolt szándéka, hogy fellépjen a szélsőségesek ellen és demokratikus államrendet alakítson ki az országban. Hazatérése előtt arra figyelmeztették, hogy az Al-Kaida és a tálibok támadást terveznek ellene. Bhutto férje szerint a merényletért egy pakisztáni titkosszolgálat felelős. A Karachi rendőrfőkapitány azt mondta, hogy mielőtt az öngyilkos merénylő fölrobbantotta magát, egy gránátot dobtak a tömegbe. Így szerinte valószínűsíthető, hogy alaposan kitervelték a vérontást, és nem egy kezdő követte el.

Bhutto órákon át integetett egy nyitott autó tetejéről az utcákon hömpölygő ünneplő tömegnek, és épp, mikor a teherautó belsejébe vonult vissza, történt a robbanás, mintegy öt méterre tőle. A robbanás olyan nagy erejű volt, hogy három rendőrautót rongált meg Bhutto közvetlen közelében. Bhutto fiútestvérét 1996-ban lelőtték Karachiban, apját pedig politikai okokból felakasztották 1979-ben. Az öngyilkos merényletet elítélte a washingtoni Fehér Ház, az ausztrál miniszterelnök és az ENSZ főtitkára is.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!