Multimédia

2020.05.29. 08:30

Biztonságot nyújtó appok időseknek

Nem bonyolult a telefonos alkalmazások használata és javíthatják a szépkorúak életminőségét.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A koronavírus okozta bezártság sok szépkorú számára is egyértelművé tette, hogy a modern technika nagy segítség lehet a kapcsolattartásban és az élet más területén is. Egyre több nyugdíjas használ számítógépet és mobiltelefont. Rájuk gondoltak azok a fejlesztők, akik okostelefonra telepíthető ingyenes applikációkat találtak ki idősek számára. Most olyan appokat mutatunk be, amelyek az egészségmegőrzésben segítenek nekik.

Magyar gyógyszeradagoló

Minél előrehaladottabb korú valaki, annál jellemzőbb, hogy egy, vagy akár több gyógyszert kell szednie megadott időpontokban. Azért, hogy a gyógyszereit senki ne felejtse el bevenni, praktizáló orvosok és betegeik folyamatos konzultációja mellett, kidolgozták a ZsebNővér alkalmazást. A szoftver Android alapú mobiltelefonokra tölthető le és egyedülálló módon magyar nyelvű. Előnye, hogy többfunkciós, azaz egyszerre több kúra is beprogramozható rajta, akár más-más személyeknek különböző színnel. Az egy vagy több gyógyszer szedéséhez a naptárban időpontokat, mennyiségeket, áttekintőket és emlékeztetőket rendelhetünk. Még arra is figyelmeztet az app, amikor a gyógyszerből újabb adagot kell kiváltanunk. Ha szükséges, rugalmas gyógyszerszedési beállításokat is rögzít. Azok éppen aktuális állapotát pedig megoszthatjuk családtagjainkkal, gondozóinkkal, orvosunkkal e-mailen, vagy Bluetooth-on keresztül, ha segítségükre van szükségünk, anélkül, hogy ők is letöltenék ezt az alkalmazást. Mivel a programnak nincs központi szervere, ezért a betáplált adatokat csak az adott telefonon tárolja, másoknak nem szolgáltatja ki, azaz teljesen diszkrét.

Telefonos esésfigyelő

A másik korral járó jellemző, hogy az idősek bizonytalanabbul mozognak, és egyre gyakrabban elesnek, elcsúsznak. Szélsőséges esetben ez akár csonttöréshez is vezethet. Önmagában egy telefon ettől nem képes megvédeni őket, de a beépített gyorsulásmérőt tartalmazó Seizario alkalmazás jelzi, ha baj van. Bizonyos időn belül, ha nem állítják le, mint vakriasztást, akkor SMS-ben jelez a megadott kontaktnak a mobiltulajdonos helyinformációival együtt. Ehhez be kell előbb állítani rajta a megfelelő névjegyet. Eredetileg epilepsziások számára fejlesztették ki a szoftvert, amely képes rá, hogy figyelemmel kísérje a telefon mozgását és jelt adjon, ha hirtelen helyváltoztatást észlel. A riasztásokat manuálisan lehet kiválasztani és még a roham erősségét is be lehet táplálni. Az applikációba vészhelyzeti gombot és biztonsági kapcsolót állítottak be. Ez utóbbi megakadályozza a téves riasztásokat. A megadott adatokat az applikáció magán a telefonon tárolja, azok naplózhatóak. Harmadik fél, vagy külső szerver számára azonban nem hozzáférhetőek.

(A borítóképen: Az idősek számára nagyon sok hasznos applikáció készül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!