Multimédia

2020.01.25. 09:30

Ezt tudják az optikai tárolók

Mindannyiunk otthonában megtalálhatóak. Ki többet, ki kevesebbet használja...

Mindannyian tudjuk, melyik az optikai tároló, mégis, a hogyan működik kérdésre kevesen tudnának válaszolni. Ettől természetesen mindannyian hallgatunk zenei CD-t, nézünk a DVD filmet. De mégis hogyan működnek? Az optikai adattárolók mindegyike használat közben semmilyen károsodásnak, kopásnak nincs kitéve. Így akár évtizedekig is működőképes maradhat.

Az írás és az olvasás

Írhatóság szempontjából vannak a ROM típusú lemezek, ezek csak olvashatóak. Az RV takarja az írható és olvasható lemezeket, míg az RW a törölhető és többször írható kategóriát mutatja. A napjainkban megjelent újdonságok a DUAL és a nyomtatható kivitelek. A DUAL megoldással a lemez mindkét oldalán lehetőség van adattárolásra, míg a nyomtatható felületet képpel vagy szöveggel jelölhetjük meg. Ehhez azonban speciális nyomtatóra van szükség.

Az optikai tárolók működése a fényvisszaverődésen alapul. Írás során az irányított lézersugár nagy intenzitással lokálisan felmelegíti a lemezt, és megváltoztatja az 1 bitnyi terület fényvisszaverő hatását. A lemezeken szektorokat alakít ki, amelyeken az adatokat tárolja. A szektorok hosszúsága állandó.

Az optikai adattárolók működéséről a meghajtók gondoskodnak, akár beépített vagy külső csatlakozásúak is lehetnek. Az olvasás, azaz a letapogatás során egy alacsony teljesítményű lézersugár fókuszál a lemez felületére. A visszaverődő fény alapján képes érzékelni az adathordozón található bemélyedéseket. A visszavert fény az optikai fejrészbe kerül, majd egy tükörrendszer vetíti a fényérzékeny elemre. Aztán ez a fény egy elektromos jellé alakul át. A szektorok állandó hosszúsága miatt a meghajtók olyan rendszert használnak, amely képes megváltoztatni a meghajtó sebességét attól függően, hogy melyik rész van olvasás alatt. Ilyen egyszerű, és aztán láthatóvá és hallhatóvá válik a lemezen tárolt adat.

Lemez típusok

Az optikai adattárolók sorát a CD nyitotta meg. Adattárolási méret szempontjából nem voltak túl ideálisak, így ezeket a DVD-k gyorsan kiszorították a piacról. Külsőre a két eszköz teljes mértékben megegyezik, a DVD viszont nagyságrendekkel nagyobb tárhellyel rendelkezik. A DVD-k működése során két rövid, vörös lézersugár pásztáz. Képes az adatokat kisebbre tömöríteni, ennek köszönhetően több adatot lehet tárolni a lemezen.

A HD-DVD és Blu-Ray lemezeken az adatrögzítéskor egy erősen fókuszált lézersugár dolgozik. Ez képes a lemez adathordozó rétegében deformációt létrehozni. Ezen lemezek esetében a fénysugár már nem vörös, hanem ultraibolya színű. Ezzel a technológiával vált elérhetővé az adattárolási sűrűség növelése. A legmodernebb Blu-Ray megoldások már 25 és 50GB-nyi adattárolásra képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!