Multimédia

2017.05.04. 09:34

Lenovo T430, A Terminátor

Az egyik legjobb, leggazdaságosabb választás, ha valaki egy jól használható megbízható laptopot szeretne vásárolni.

Az egyik legjobb, leggazdaságosabb választás, ha valaki egy jól használható megbízható laptopot szeretne vásárolni.

Biztos sokan voltatok már vele úgy, hogy megvettetek egy autót, és a műszerfalon „vak” gombokkal találkoztatok. Ez van akinek piszkálja a fantáziáját. Akár bármilyen gomb is lehetne ott, aminek hasznát vehetném. Nincs ez másképp az informatikában sem. Nem tartozom azok köré, akik szívesen fizetnek akár kétszer annyit is, hogy új legyen. Elvárásaim persze vannak a technikával szemben, (sajnos néha elég magasak) így mindig nehezen szánom rá magam gépcserére. A következő szempont amit figyelembe kellet vennem, hogy a pénztárcám nem a húszezresekkel, hanem a be nem fizetett csekkekkel van tele.

Informatikusként hiszek a „bring your own device” –ban, (az összes hátrányával együtt) ami nem jelenet mást, mint szeretek a saját eszközeimmel dolgozni a munkahelyemen is. Természetesen a vezetőség biztosított számomra számítógépet a munkámhoz, de ennél én többet szerettem volna. Innen jött az ötlet, hogy rakjuk össze. A cég által biztosított keretet kellet kicsit kiegészítenem ahhoz, hogy meg tudjam valósítani az elképzeléseimet.

Mire is kell nekem gép?

Munkám nagy részében gép előtt ülök, és nem árt ha el bírom magammal vinni. Tekintettel az otthoni körülményekre, nem maradt más választásom, mint egy laptop…

Eléggé elkeserített a történet… kis kijelző, pocsék felbontás, kevés USB, töltőhurcolászás… nem túl bíztató.

Elkezdtem keresgélni és rájöttem, hogy 600 000 Ft alatt nem találok olyan gépet, ami teljesen kielégítené az elvárásaimat. Ez egy lehetetlenül magas összeg, így tovább kutattam, nézelődtem, és döntöttem.

Boldog tulajdonosa lettem egy prémium kategóriás felújított gépnek. Lenovo T430 (ellentétben a neten kapható mindenféle marticázott és EU billentyűkkel, ez magyar gombsorral érkezett). A „T” osztály mindig is legendás volt az ellenállóképességéről. Cseppálló billentyűzet (átfolyik rajta a víz!) jó hűtés, sok USB, hosszú töltő.

3. Generációs i5 4 magos processzorral érkezett, ami a netes (és saját) teszteredmények alapján, csak kb. 10% teljesítmény különbség van a 6. generációssal szemben. Nyilván a 6. generációs már 8 órát elmegy egy feltöltéssel, de nekem elég a 3 óra is. Ritkán kell ennél többet használnom akkumulátorról (még a vonat is felér BP-re). Ha igen ott szinte mindig van 220.

A 4GB DDR ramot könnyűszerrel és jó áron (9500) bele pattintottam. Így már 8 GB rammal alkalmassá vált komplex feladatokat, és virtuális gépeket is futtatni. Már csak a tárhely kérdést kellet megoldanom. 320 GB HDD-vel érkezett a gép ami nem sok, de az adatok tárolásához elég lehet. Sajnos viszont lassú. Nem maradt más hátra mind beletolni egy SSD-t.

Nagy lendülettel ment is volna bele a HDD helyére, ha nem kezdek el azon gondolkozni, hogy hova kerülnek az adataim… Addig oké, hogy van egy HDD-m, de ahhoz akkor még beépítő (3000) keretet kellene venni és bukom az optikát (ami ritkán kell, de rendkívül bosszantó, ha kéne és nincs)

Persze hurcolhatom magammal a táskámban az USB-s optikát. (Rendszeresen felejtek benne gépekbe pendriveot, régebben floppyt és tartottam tőle, hogy az optikát is gyorsan „elhagyom” ha nincs a gépbe beépítve. Nem beszélve arról, hogy hajlamos lennél kölcsönadni és akkor tuti megint olyankor kéne, mikor nincs). szerencsémre mivel „T” osztály, volt még szabad aljazat. Egy mSata ami pont kapóra jött. Bár gyárilag modemet álmodtak bele a mérnökök, (erre utal a vezetékelés is) pont belepasszolt egy mSata SSD.

Legnagyobb meglepetésemre 5%-al olcsóbb volt, ráadásul a beépítő kerettel sem kellet többet foglalkoznom. További bónusz számomra, hogy az mSata port a 2. helyet foglalja el, így Windows telepítésekor a számomra haszontalan 500MB-os rendszerindító partíció is a HDD-re került, így a teljes 120 GB megmaradt. (nem tűnik soknak de az SSD 1,2%-t elfoglalja és azt sem szabad elfelejteni, hogy a 120 GB is csak 117,9 a 2-s és 10-s számrendszerek váltása miatt).

Már csak a kijelzővel kellet megküzdenem. 14’1 TN panel. Nagyjából 2 óra munka után kezdtem azt érezni, hogy ez nem túl jó. Folytattam tehát tovább a keresgélést és 15 000 forintért vettem egy full HD ips paneles monitort. egyből gyönyörű lett a kép. Viszont a dugdosás… Mehetek be 10 perccel hamarabb a munkahelyemre, hogy töltő, monitor, egér, billentyű bedug. Innen jött az ötlet, hogy amit az mSata projekten spóroltam azt elköltöm dokkolóra. 15 000 forintért kaptam is kompatibilis dokkolót töltővel. Ez már maga volt az álom. 2xusb3, 4xusb2, gigabites aljzat és két digitális monitorkimenet, ezek után már csak 3 mp volt „rápattintani” és még a töltőt sem kell kivennem a táskából.

Találtam éjszakai világítást is, ami bár nem alsó billentyű világítás, cserébe csak 1 db led, hátha tovább bírja.

Legnagyobb meglepetésmre a számítógépem teljes Windows 10 kompatibilitással rendelkezik, nem beszélve az olyan bájos kis extrákról, mint a rázkódás esetén kikapcsoló merevlemez (ennek nagyon örülök, mert nyilván és sem mindig kapcsolom ki a laptopot mikor A-ból B-be átrakom és sajnos nem egy HDD ment már emiatt tönkre).

Végeredmény: 151 500 Ft-ért egy teljes asztali gép funkcionalitását biztosító laptop, megmaradt az optikám, ssd, hdd, szép kijelző (és már arra is rájöttem miért jó 2 monitoron dolgozni).

Használt gépeinket megnézhetitek az alábbi oldalon:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!