Multimédia

2012.01.31. 15:16

A Magyar Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató

Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) - A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma nyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű egybefüggő "A"-blokk árverését, s így ez a konzorcium lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon.

Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) - A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma nyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű egybefüggő "A"-blokk árverését, s így ez a konzorcium lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon.

 

Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertesek összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak.

Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az árverés sikeres volt, hiszen egyrészt magas áron keltek el a blokkok, másrészt pedig a verseny erősödik, mivel egy új szereplő léphet a piacra.

Hozzátette, a hatóság úgy alakította ki frekvenciagazdálkodási politikáját, illetve az árverési feltételeket, hogy új piaci szereplő jelenhessen meg, s minél gyorsabban épüljön tovább a szélessávú mobilinternet-hálózat. Az árverési formát pedig részben azért választották, mert ez a legátláthatóbb a résztvevők számára, illetve mert ez a leghatékonyabb eladási forma.

Kérdésekre válaszolva Kollár Péter főigazgató-helyettes elmondta, az egybefüggő blokkért tudatosan nem kértek magasabb árat, mert helyzetbe akarták hozni az új szereplőt. Kifejtette, a működő szolgáltatók már kiépített piaci pozíciókkal rendelkeznek, s ezért tőlük magasabb ajánlatokat vártak.

Kolláth Gábor főigazgató-helyettes elmondta, az új szolgáltatónak az év végre Budapesten belvárosi területet már le kell fednie saját hálózattal, s 2014 év végéig az összes 30 ezernél nagyobb települést is.

Aranyosné Börcs Janka elmondta, az állami szereplő indulása nem ütközött az uniós jogba, a szabályozás annyit kíván meg, hogy az eljáró hatóság ezektől teljesen független legyen.

A jogorvoslattal kapcsolatban elhangzott, a nyilvántartásba nem vett, de pályázó szolgáltatók az eljárás érdemi lezárását követően élhetnek ezzel a lehetősséggel. Hivatalos tudomása még nincs a hatóságnak arról, hogy megtámadják-e a folyamatot lezáró határozatot.

Kollár Péter elmondta, az új szolgáltatónak a már működők roaming-szolgáltatást nyújtanak addig, amíg nem lesz saját hálózata. A megállapodás piaci alapon történik, a hatóság csak akkor avatkozik be, ha valamiért a roaming-megállapodás meghiúsulna.

Az NMHH 2011. augusztus 4-én kétfordulós nemzetközi árverést hirdetett a 900 megahertzes frekvenciasávban nyújtható GSM-, IMT/UMTS-, WiMAX- vagy LTE-rendszerű rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság megszerzésére.

Az 5 megahertz szélességű "A" - egybefüggő - frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint volt. Az 1 megahertz szélességű "B", összesen 5 frekvenciablokkot egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró.

A kiírás szerint ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lépett volna új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhattak volna, de a 900 megahertzes frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 megahertzes sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezhette volna meg.

Az árverésre december elején időrendben a Telenor Magyarország Zrt., a Magyar Posta Zrt., a román RCS&RDS S.A., a Vodafone Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a vietnámi Viettel Group. adott be pályázatot. E cégek közül azonban csak a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciumát vették nyilvántartásba, azaz ezek vehettek részt az árverésen.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak. Ugyanakkor a konzorcium tagjai eladhatják piaci részesedésüket más befektetőknek.

A konzorcium a blokkokért nettó 10 milliárd forintot fizetett, míg a Magyar Telekom az általa megnyert két blokkért 10 milliárd 923 millió 480 ezer forintot. A Vodafone szintén két blokkért nettó 15 milliárd 666 millió 840 ezer forintot ajánlott, míg a Telenor a 2 blokkért 7 milliárd 285 millió 270 ezer forintot fizetett.

A Magyar Telekom ez eredményhirdetést követően az MTI-vel közölte: tovább vizsgálja, hogyan aknázhatók ki leghatékonyabban és az ügyfelek részére a legelőnyösebben a rendelkezésére álló erőforrások és az új lehetőségek. Különös tekintettel a valódi mobilszélessáv és a negyedik generációs 4G/LTE mobilinternet szolgáltatások fejlesztésére és kiterjesztésére.

A Vodafone Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy a tender végeredménye is hozzájárul a finisben lévő 2G és 3G hálózat megújításához. Az új frekvenciák révén a társaság a mobil-szélessávot olyan településekre is ki tudja terjeszteni, ahol jelenleg semmiféle szélessávú internet nincs, ezáltal hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez.

A Telenor Magyarország közleménye szerint a társaság az árverésen a gazdaságilag ésszerűnek tartott áron vásárolt frekvenciát további fejlesztésekhez használja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!