Multimédia

2008.10.20. 11:18

Jön az instant Windows?

<p>Néhány másodperc alatt betöltő operációs rendszert tervez a Microsoft.</p>

Elképzelhető, hogy a Microsoft beépíti a Windowsokba az ún. „Instant On” lehetőséget, amelynek az a lényege, hogy a számítógép bekapcsolása után néhány másodperccel azonnal elérhető lesz egy korlátozott operációs rendszer és pár alkalmazás. A funkcióról a szoftvervállalat kikérte egy szűkebb felhasználói csoport véleményét, e kérdőív pedig aztán az Engadget révén felkerült az internetre. A kiszivárgott anyagról a redmondi szoftveróriás csak annyit mondott: „rendszeresen végeznek felméréseket különböző témakörökben, hogy a vásárlók elmondhassák: mit szeretnének látni a számítógépükön”.

Ami az Instant On-t illeti, „túl korai” még erről beszélni – mondták. A kérdőív mindenesetre arra mutat, hogy mérlegelik a funkció beépítését a Windowsba, így az akár már a 2009 végén vagy 2010 elején megjelenő Windows 7-be is belekerülhet. A kérdésekben egyébként hangsúlyozták, hogy az Instant On módban csak korlátozott mértékben használható az operációs rendszer, illetve csak meghatározott programok futtathatók. De azt megkérdezték, hogy mely funkciókat szeretnék a felhasználók instant elérni, és szerintük mennyi idő fér még bele az „azonnali bekapcsolás” definíciójába (a megadható intervallum kevesebb mint 2 másodperctől egészen 2 percig terjedt).

A rendszerindítási folyamat extrém mértékű felgyorsítása egyáltalán nem új koncepció – tavaly lapunk is beszámolt egy megvalósítási ötletről –, sok társaságot foglalkoztat a gondolat, hogy a felhasználók számára bizonyos alkalmazásokat a bekapcsolás után azonnal hozzáférhetővé tegyen. A Dellnek mindjárt kétféle eszköze is van erre, az Inspiron notebookoknál MediaDirect with Instant Office-nak hívják, a Latitude-okon pedig Latitude ON-nak. Ezekkel a felhasználók elérhetik a naptáraikat, címjegyzéküket, böngészhetnek és chatelhetnek. Egy másik ilyen projekt a Splashtop, mely az internet elérését teszi lehetővé az olcsó Asus laptopok és a Voodoo PC-k használói számára. A kérdőív tanúsága szerint a Microsoft megoldásával a felhasználók internetezhetnek, zenét hallgathatnak, csevegőprogramokat használhatnak, illetve DVD-t nézhetnek majd mindössze 8 másodperccel az indítás után – feltéve, hogy valaha is elkészül.
itcafe.hu

  • Táncolni tud, de elvégzi a házimunkát is
  • Nézze meg, mennyire van leterhelve a gépe
  • Webáruház lesz a YouTube-ból
  • IT/Multimédia hírek
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!