Multimédia

2008.09.26. 10:42

Megbüntethetik a YouTube feltöltőit

<p>Bírósági per helyett amnesztiát ajánlanak a megosztóknak - némi pénzmagért cserében.</p>

A megállapodás nem új hír, hiszen már 11-én bejelentették, érdekes módon azonban ez nem kapott nagy visszhangot az internetes médiában, inkább csak a fájlcserélők körében okozott némi felzúdulást. Nem is csoda, hiszen a cég megoldása egyet jelent a YouTube-ra és a hasonló videómegosztó oldalakra feltöltők felelősségre vonásával, amennyiben kalózmásolatra utaló jeleket találnak.

A cég - a filmstúdiókat képviselő MPAA, valamint a zenekiadók jogait védő RIAA irányvonalához feltűnően hasonló módon - hajlik a megegyezésre a rajtakapott feltöltőkkel, megosztókkal. Bírósági per indítása helyett hajlandóak szemet hunyni az események felett, ezt azonban csak akkor teszik meg, ha a felhasználó eleget tesz kérésüknek, és befizeti az általuk megszabott, kompenzációként tálalt összeget. Az amnesztiát tehát pénzzel válthatják meg a jogvédett tartalmakat engedély nélkül megosztó internetezők, amit a kritikusok egyöntetűen kizsigerelésnek, pénzbehajtásnak minősítenek. A Nexicon szerint inkább a felesleges hűhó megspórolásáról van szó, amelynek révén az előadók is jól járnak, hiszen nagyobb részt kapnak, mint a legalábbis szolgáltatások, így például az iTunes esetében.

A cég által MARC néven jelzett megoldás tehát a jövőben a YouTube oldalára is kiterjed majd, a friss hírek szerint azonban az itt rajtakapott felhasználók adatait nem veheti át a rendszer. Ez azonban csak egyetlen lépés a hasonló intézkedések hosszú sorában, a tervek között ugyanis szerepel a fájlcserélő hálózatok, így a BitTorrent, a Kazaa, a BearShare és egyéb hasonló platformok bevonása, ezzel egy időben pedig bizonyos IRC, FTP és USENet szervereket is vizsgálat alá vesznek - arról nem szól a fáma, hogy a központosítást nélkülöző p2p-hálózatokon milyen módszerekkel nézelődnének kalózmásolatok után.

A tengerentúlon már-már megszokott DMCA-figyelmeztetések helyett tehát befizetésre felszólító üzenetek landolhatnak hamarosan a felhasználók levelesládájában, a tartalmak megosztása pedig hamar költségessé válhat.
sg.hu

  • Szélessávú internetet mindenkinek az EU-ban
  • Tavaszig áll a nagy hadrongyorsító
  • Játékkal múlatta az időt az egyik képviselő a Parlamentben
  • Windows 7 képek
  • FIFA 09 - Megérkezett a demó
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!