Multimédia

2008.09.22. 11:23

A magyarok fele nem internetezik

<p>Fél év alatt 5 százalékpontot nőtt a 15-69 éves hazai lakosságon belül az internetezők aránya, így 2008 első félévében 46 százalékos az internetpenetráció.</p>

Több mint 3,4 millióan kapcsolódnak legalább havi rendszerességgel a világhálóra, a legalább hetente internetezők aránya pedig 42 százalék. Az internetet ennél többen próbálták már ki, ugyanakkor a lakosság közel feléről még mindig elmondható, hogy gyakorlatilag semmilyen személyes tapasztalattal nem rendelkezik az internettel, illetve az ott található tartalmakkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban – derül ki az NRC és a TNS közös, reprezentatív kutatásából.

Bár az utóbbi években – néhány kisebb megtorpanástól eltekintve – dinamikusan nőtt az internethasználók száma, a jelenlegi 46 százalékos penetrációs szint nemzetközi viszonylatban még mindig alacsonynak mondható, és nem csak az USA vagy a skandináv országok kiemelkedően magas mutatójához képest, hanem az EU 60 százalék körüli átlagához, és néhány szomszédos ország adatához viszonyítva is. A penetráció növekedésével ugyan fokozatosan csökken az egyes társadalmi csoportok közötti különbség az internet használatát illetően, azért az internetezők aránya még mindig magasabb a férfiak, mint a nők körében: előbbiek 50, utóbbiak 42 százaléka internetezik rendszeresen.

Inkább a fiatalabbak és a pestiek

Még jelentősebb a különbség az egyes életkori csoportok között. Az internet még mindig fiatalos médiumnak számít, amit jelez, hogy míg a 15-24 évesek 80 százaléka rendszeresen internetezik, addig a 25-34 éveseknek már csak 60 százaléka – az 50 felettiek körében pedig az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, mindössze 16 százalékos a penetráció.

Budapesten az internetezők aránya még mindig jelentősen meghaladja az országos szintet: a fővárosban 66 százalékos a mért penetrációs szint, ugyanakkor a kisebb városokban, illetve a községekben az átlagosnál alacsonyabb az internetezők aránya. Ráadásul 2007 második félévében a községek penetrációjában csak 2 százalékpontos növekedést figyelhettünk meg, ami tovább növelte a legkisebb településeken élők leszakadását a budapestiekhez képest.

A 15-69 éves internetezők 70 százaléka szokott otthonában internetezni, ami azt jelenti, hogy a teljes populáció 32 százaléka használja otthonról az internetet. (2007 első félévében ez az arány még 23, második félévében pedig 28 százalék volt.) Ennél valamivel többen – 36 százaléknyian – rendelkeznek otthoni internet-hozzáféréssel, de nem mindenki él a lehetőséggel. Azt, hogy az otthoni hozzáférés megléte még nem jelent automatikusan internethasználatot, jól mutatja, hogy az otthonukban hozzáféréssel rendelkezők egytizede egyáltalán nem használja az internetet. A hozzáférések számának növekedésével párhuzamosan egyébként az otthoni számítógéppel való ellátottság is nőtt: egy év alatt 43-ról 48 százalékra.

itcafe.hu

  • Nyakunkon a Windows 7
    Szűk két hónapon belül megérkezik a Windows legújabb operációs rendszerének első próbaverziója.

  • Mobiltelefon álsznoboknak
    Milánóban mutatta be a Samsung és Armani legújabb közös produkcióját M75500 Night Effect néven.

  • FIFA 09 - Megérkezett a demó
    Korábban rengeteg beharangozó jelent meg arról, hogy igazi mérföldkő lesz a következő rész a sorozatban.

  • Budapest nevezetességei 3D-ben
    Budapest felkerült az egész Földet háromdimenziós műholdas képekben ábrázoló Google Earth-re. A főváros 26 idegenforgalmi látványossága látható madártávlatból, "körberepülhető" tetszőleges magasságban - jelentették be a képek létrehozói és az önkormányzat vezetői. 

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!