Multimédia

2008.08.26. 16:22

Túl sokat fecsegünk magunkról a neten

<p>Egy biztonsági szakértő elmeséli, miként fért hozzá mások folyószámláihoz a szabadon elérhető információk révén.</p>

Túl sokat fecsegünk magunkról az interneten, amivel tudtunkun kívül is megkönnyíthetjük a számítógépes bűnözők dolgát is. Herbert Thompson biztonsági szakértő a Scientific American-ben meg cikkében leírja, a világhálón szabadon elérhető információk segítségével hogyan jutott be egy ismerősének internetbankos fiókjába -- ne higgyük azt, hogy a rossz fiúk nem próbálkoznak.

Thompson szerint a blogokon, közösségi oldalakon és egyéb helyeken elcsepegtetett privát információk bőségesen elegendőek lehetnek ahhoz, hogy valaki átvegye az irányítást online életünk felett, beleértve az e-mail fiókunkat, vagy akár az internetbanki hozzáférést. A titok nyitját azok a szolgáltatások jelentik, amelyek az elfelejtett jelszavakat küldik ki újra. Itt gyakran olyan személyes információkat kérnek el ellenőrzésképpen, amelyekre bárki rábukkanhat az interneten, például a háziállatunk nevére, vagy az autónk típusára. Ki ne szokott volna ilyenekről írni a blogjában?

Erre ma már a bűnözők is rájöttek és erőteljesen kutatnak a neten személyes információk után -- állítja Thompson, a People Security biztonsági cég alapítója. Az elfelejtett jelszavak helyreállítására szolgáló kérdések válaszait korábban tényleg csak az adott felhasználó tudhatta, de ma már ezek az információk egyszerűen elérhetők a csalók számára is a személyes blogokban vagy a közösségi oldalakon -- magyarázta Thompson, aki hozzátette, hogy az alvilágban az olyan bankkártya- vagy hitelkártyaszámok, amelyekhez ilyen személyes információk is kapcsolódnak, tíz-tizenkétszeres áron cserélnek gazdát.

"Számos olyan oldal van, ahol ha elfelejted az ellenőrzőkérdést, akkor az anyád lánykori neve lesz az alapértelmezett" -- mondja Thompson. "Ha odaadom neked egy fiók belépési információit, akkor halat adtam. Ha megadom a választ a jelszó-emlékeztető kérdésekre, máris megtanítottalak halászni. Kifoszthatod őket."

A "Hogyan loptam el valakinek az azonosságát" című cikkben Thompson leírja, hogyan jutott be a felesége egyik barátnőjének online banki fiókjával -- természetesen annak tudtával és beleegyezésével. A behatoláshoz a hölgy blogjában található információk mellett az online elérhető szakmai önéletrajzából, illetve internetes közigazgatási szolgáltatásokból szerzett információkat, amelyek segítségével először az e-mail fiókjába jutott be, ahol megkaparintotta a banki jelszót.
HWSW.hu

  • Számítógépvezérlés a nyelvünkkel
    A megoldás elsősorban a segítséggel élők számára könnyítheti meg a különféle eszközök vezérlését.

  • Mobilok bemérhetősége
    Hozzávetőlegesen 50-100 méteres pontossággal bárki bemérhető, ha van nála egy mobilkészülék. De hogy is működik ez a gyakorlatban?

  • A home videók miatt is perelnének a kiadók
    Már a "konyhai videók" feltöltésével is bajba sodorhatjuk magunkat?

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!