Multimédia

2008.07.09. 17:03

Érkezik a digitális papír

<p>Forradalmi újdonság, mely végleg kivonhatja a hagyományos újságpapírt a forgalomból.</p>

Ha a mobilpiacon megjelenik egy-egy új multifunkcionális eszköz, amely számtatlan dologra alkalmas, manapság igazán nem kelt nagy megdöbbenést, hiszen vagonszám akadnak már ilyen eszközök. A PolymerVision újdonsága viszont azon felül, hogy számtalan dologra használható, egy olyan tulajdonsággal is bír, mely révén kiemelt figyelmet érdemel: papír módjára hajtogatható.

Az újdonság az idei - Barcelonában megrendezett - Mobile World Congress keretében mutatkozott be Readius fantázianéven. Az eszköz összehajtva akkora, mint egy átlagos méretű mobiltelefon, a varázslat viszont akkor kezdődik, amikor kinyitjuk a Readius-t. A készülék kijelzője ugyanis nem más, mint digitális papír, amely ugyanúgy fénylik, és ugyanúgy gyűrögethető, mintha épp valami magazint tartanánk a kezünkben, a különbség csupán annyi, hogy épp egy digitális eszközről van szó.

Korábban több gyártó is kísérletezett hasonló eszköz kifejlesztésével, de igazából a PolymerVision újdonsága nevezhető úttörőnek, hiszen a "papír" vastagsága esetükben mindössze 6mm, 65 ezer szín megjelenítésére képes, valamint minden eddiginél jobb felbontást produkál. (Létezik monokróm verzió is az újdonságból, állítólag ez még idén piacra kerülhet.)

A digitális papírtól eltekintve egyéb iránt semmiféle különleges hókusz-pókuszt nem rejt a Readius. MicroSD kártyával bővíthető, hagyományos SIM kártyát rejt, de támogatja a HSDPA szabványt is, és egy headset segítségével használhatjuk mobiltelefonként.

Bár az e-papír még igencsak gyerekcipőben jár, hosszútávon ez lehet az a technológia, mely valóban felválthatja az offline média termékeit, előbb-utóbb talán mindenki ezt veszi majd kézbe reggelente a jól bevált újság helyett.

További cikkek:

  • Microsoft-per: 25 milliárd a tét
  • Diablo III trailer
  • A Microsoft továbbra is a Yahoo felé kacsingat
  • Leváltásra kerül a Windows
  • Super Chuck Norris Bros.
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!