Helyi közélet

2013.04.16. 23:25

Vadidegenek az áldozatok közt

Miskolc - „Nem érdekli, ki az illető, bárki van ott az adott pillanatban, azt fogja bántalmazni...”

Miskolc - „Nem érdekli, ki az illető, bárki van ott az adott pillanatban, azt fogja bántalmazni...”A közvetlen indíték nélküli támadások hátterében majdnem mindig valamilyen lelki probléma áll, a magyarázat az elkövető személyiségében keresendő, mondta munkatársunknak dr. Nagy László Tibor PhD, jogász, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztályának vezetője, akinek egyik kutatási területe az erőszakos bűnözés. Az ilyen elkövetőnek nem közvetlenül a sértettel van baja, egész más okból feszült, és ezt vezeti le az áldozatán.

Vérmérséklet kérdése is

Ez a szakember szerint személyiség, vérmérséklet és önuralom kérdése is, hiszen míg mások esetleg becsapják az ajtót dühükben, vagy egy káromkodással levezetik a feszültségüket, addig az ilyen támadásra hajlamos emberek nem foglalkoznak azzal, hogy másoknak esetleg sérülést okoznak, mint ahogy az sem érdekli őket, ki az illető: bárki van ott az adott pillanatban, azt fogja bántalmazni. Éppen ezért hiba azt mondani, hogy az ilyen támadások „ok nélküliek” lennének - mert nyilván van valami okuk -, sokkal helyesebb közvetlen indíték nélküli támadásról beszélni, mert ilyenkor bárki áldozatul eshet az agressziónak.

A szakemberrel annak kapcsán beszélgetett munkatársunk, hogy Miskolcon az utóbbi időben mintha megszaporodtak volna az olyan utcai támadások, melyek során az elkövetők indokolatlanul agresszívek voltak.

Lapunkban rendszeresen foglalkozunk a témával, legutóbb arról számoltunk be, hogy egy köztiszteletben álló sportembert ért ok nélküli támadás az Avas városrészben: az elkövető (akit azóta gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak) a barátnőjével veszekedett, majd váratlanul megütötte a sportembert, akinek eltörött az állkapcsa. A férfit a debreceni klinikán műtötték, ahol két olyan szobatársa volt, akiket szintén az utcán támadtak meg.

Az emberölés, mint indikátor

Dr. Nagy László Tibor tapasztalatai szerint hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rendkívül megszaporodott a bűncselekmények száma, de ezt a statisztikai adatok nem támasztják alá. A rendszerváltást követően valóban volt egy határozott számbeli növekedés, de azóta a helyzet normalizálódott.

Példaként a szakember az emberöléseket említette, mint olyan bűncselekményt, amin remekül le lehet mérni a közbiztonság állapotát, hiszen ezen a területen gyakorlatilag nincs látencia.

Mint kifejtette, a közvélemény szerint nőtt az emberölések száma, de valóságban csökkenés figyelhető meg ezen a területen, a rendszerváltás előtt is több emberölés történt, mint például tavaly, azonban a média folyamatosan napirenden tartja ezeket az eseteket, s így az a benyomás alakul ki bennünk, mintha mindennaposak lennének az életellenes bűncselekmények.

ÉM-SZP


Ismerőseink közt gyilkosunk

Felvetettük, hogy az utóbbi időben talán több az olyan emberölés, ahol az elkövető és áldozata között korábban nem volt kapcsolat, de dr. Nagy László Tibor szerint ez nincs így, hiszen az elkövetők most is főként az áldozat ismeretségi, családi köréből kerülnek ki, a tavalyi esztendőben például a regisztrált emberölések csupán 19 %-át követték el az elkövető számára ismeretlen személy sérelmére. Természetesen előfordulhat, hogy a tettes és az áldozat korábban még nem találkozott egymással, de még azokban az esetekben is van valamilyen kapcsolat a tettes és az áldozat között, ahol látszólag találomra választ az elkövető, hiszen korábbi ismeretei alapján dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában