Friss hírek

2009.09.25. 18:31

Újabb iskolabezárásoktól tart a Megyei Jogú Városok Szövetsége

<p>A Megyei Jogú Városok Szövetsége felháborítónak tartja a jövõ évi költségvetés tervezetének közoktatást érintõ részét, ezért pénteki közleményükben arra szólították fel az országgyûlési képviselõket, hogy "fontolják meg" a 2010. évi büdzsé megszavazását. A szervezet szerint olyan költségvetést akar elfogadtatni a kormány, amely ellehetetleníti a magyar közoktatást, és mindezt úgy készítették elõ, hogy megpróbálták az önkormányzatokat átverni.</p>

A Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki közleményében hangsúlyozzák: elfogadhatatlannak tartják, hogy iskolabezárásokra kényszerítik a kisebb-nagyobb méretû településeket, a költségvetési megszorításból adódó hiány kezelését pedig az önkormányzatokra hárítják.

A Közoktatási Érdekegyeztetõ Tanács (KÖÉT) szerint az alapnormatíva nagyjából húsz százalékos csökkentése mellett a megszorítások olyan területeket érintenek, mint a kéttannyelvû oktatás, a minõségbiztosítási rendszer, a mûvészetoktatás finanszírozása, az érettségi- és szakmaivizsga-rendszer, az intézményfenntartó társulások büdzséje és a kedvezményes étkeztetésre fordítható összeg.

A KÖÉT néhány nappal ezelõtt ülésezett az ügyben, ahol a Megyei Jogú Városok Szövetségét Salgótarján polgármestere képviselte. Székyné Sztrémi Melinda elmondta: a két legaggasztóbb területnek a gyermekétkeztetést és a mûvészetoktatást látják. Csaknem kétharmaddal kevesebb pénzt szán a kormány a kedvezményes étkeztetésre, és a támogatások felét vonja ki a mûvészetoktatásból, pedig már ma is vannak olyan családok, ahol a gyerekeknek az iskolai menza biztosítja a napi egyetlen étkezést. Ha pedig a kormány megszavazza a megszorító intézkedéseket, akkor mûvészeti iskolába járni a gazdagok kiváltsága lesz - jelentette ki..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!