Miskolc

2019.05.06. 07:58

Nem csak fiúk lehetnek mérnökök

Bájer Máté

Lányok Napját tartottak kedden a Miskolci Egyetemen

Fotó: Ádám János

Ha a Miskolci Egyetem jogelődjének számító Selmeci Akadémia diákjainak szűk háromszáz évvel ezelőtt azt mondják, hogy a jövőben lányok is részt vehetnek majd a képzésben, egy részükből nevetés tör ki, míg a másik részük valószínűleg habzó szájjal állt volna neki valamilyen hibernációs módszer kifejlesztésének. Az akadémián ugyanis embert próbáló képzés folyt, ami fizikailag is megterhelte a hallgatókat. Szinte elképzelhetetlen volt akkortájt, hogy egy hölgy mérnökként dolgozzon. Az idő azonban mindent megváltoztat.

A felét a lányok teszik ki

A Miskolci Egyetem műszaki karai hetedik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját. A Műszaki Földtudományi, Műszaki Anyagtudományi és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar a Nők a Tudományban Egyesület programjához csatlakozva szervezte az eseményt, melynek célja a lányok bátorítása, és a mérnökképzést övező tévhitek eloszlatása.

Az esemény kapcsán dr. Mende Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese a következőket mondta: „Jelenleg a hallgatói létszám körülbelül felét teszik ki lányok. Úgy gondoljuk, akkor lehet igazán jó döntést hozni, ha testközelből megtapasztalják, mit tartogat számukra ez az intézmény. A mai nap mindhárom mérnökkar a lehető legszínesebb programmal készült számukra. Nagyon fontos, hogy mindegyik foglalkozás interaktív, nemcsak nézelődnek, de kis is próbálhatnak mindent. Hét éve a maximum létszámmal működik a rendezvény, ez karonként hatvan főt jelent. Sokan jönnek eleve műszaki iskolákból, de számos lány érkezik gimnáziumokból is.”

Fémbelövés a szörnnyel

A lányok számos érdekes kísérletet láthattak, végezhettek el. Például nagy nyomású öntészeti eljárással juttattak folyékony alumíniumot formaüregbe. Ezt a műveletet egyébként a „fémbelövés a 160 tonnás szörnnyel” fantázianévvel illették a szervezők. A résztvevők dolgozhattak Rubens csővel, Rijke csővel, lebegő pasztillákkal, tüzes forgószéllel és robbanó festékesdobozokkal is. Az egyik lány, aki neve elhallgatását kérte, a Gépészmérnöki Kar programjain vett részt, és kifejezetten érdekesnek, változatosnak ítélte azokat. A programok közül az ábrázoló geometria bemutatását, a 3D-s elemeket és a szélcsatornával végzett kísérleteket emelte ki.

 

Ignácz Nóra, logisztikai mérnökhallgató szerint manapság nem a nemtől függ, hogy valaki sikeres-e a munkájában, hanem az eredményeitől és a kitartásától. Azért választotta ezt a képzést, mert piacképes végzettséget szeretne szerezni. A szakválasztásnál pedig azért vonzotta a logisztika, mert az viszonylag új és jelenleg nagyon keresett szakma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!