Miskolc hírei

2012.09.08. 22:28

Ipari kerekasztal-konferencia lesz Tokajban

Miskolc, Tokaj - Szeptember 14-én és 15-én tartják a Fazola Fesztivált (VI. Fazola Napok).

Miskolc, Tokaj - Szeptember 14-én és 15-én tartják a Fazola Fesztivált (VI. Fazola Napok).Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elnöke, dr. Nagy Lajos szeptember 5-én látogatást tett az Északkelet Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványnál. Az OMBKE elnöke az ipartörténeti alapítvány diósgyőri székházába Drótos László, a Közép-Európai Ipari Örökség Útja Egyesület általános alelnöke és Molnár Attila gazdasági és ügyviteli alelnök társaságában érkezett.

Az alapítványnál Sipos István kuratóriumi elnök, Simon István kuratóriumi titkár és Tóth Lajos alapító kuratóriumi tag tájékoztatta a vendégeket az ipartörténeti tevékenységről. Ezek közül kiemelten szóltak a szeptember 14-én és 15-én tartandó Fazola Fesztivál (VI. Fazola Napok) közös szervezésének állásáról, az ipartörténeti kiállításokról. Ismertették a nyersvasgyártás történetét bemutató kiadvány előkészítésének állását, a pályázati lehetőségek kihasználását. Szó esett azokról a nehézségekről is, amelyek akadályozzák a kohászatban folytatandó ipartörténeti gyűjtő munkát. Beszámoltak a Kohászati Múzeum helyzetével kapcsolatban megteendő együttes lépésekről is.

Közös álláspont

A hatékonyabb ipartörténeti munkához az OMBKE saját eszközeivel segítséget fog nyújtani - jelentette ki dr. Nagy Lajos. Azt az álláspontot alakították ki, hogy egyeztetni kellene a témával foglalkozó civil szervezetek erőforrásait, és közösen kell fellépni az állami, az önkormányzati és a civil szervezeteknél. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a javaslatok kidolgozására egy kohászati, öntészeti, bányászati kerekasztal-konferenciát szervezzenek Tokajban az ipari örökség védelmének témájában.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!