Miskolc hírei

2011.06.05. 16:44

Időre elkészülnek az árvízvédelmi beruházások

<p>Egy éve azt ígérték, védelmi rendszert építenek ki a Sajó mentén. Megtartották ígéretüket.</p>

 „Továbbra is nagy erőkkel zajlik a Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi biztonságát megteremtő beruházásokról szóló kormányhatározat végrehajtása az érintett szervezetek együttműködésével” – válaszolta az árvízi beruházások helyzetét firtató kérdésünkre Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Kotortak, most humuszolnak

Mindhárom érintett megyénkbeli folyón befejeződtek a mederkotrási munkálatok. A Sajón és a Bódván már a műszaki átadás is megtörtént, a Hernádon a kitermelt anyag 90 százalékát elszállították. A felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílás mindkét partoldalán a rézsű kövezését végzik, jelenleg a munkák 70 százalékával végeztek.

Települési körtöltést három helyen, Felsőzsolcán, Ónodon és Nagycsécsen építenek. Felsőzsolcán  a készültség 90 százalékos. Nagycsécsen az északi és keleti töltés rézsűjét humuszolják, Ónodon a körtöltés folyamatosan épül és a terep rendezésével párhuzamosan a vízzáró réteget terítik. A három körtöltés építési munkálatai kétharmad részben már elkészültek.

A hónap végére kész

A Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi biztonságát megteremtő beruházások – melyre mintegy 7,4 milliárd forintot fordít az állam – munkálatai az ütemterveknek megfelelően zajlanak, így a kormányhatározatban meghatározott 2011. június 30-i határidőre a kivitelezés befejeződik.

ÉM-SZB

Szükségtározók, záportározók

Zápor-, illetve szükségtározókat hét területen építenek:

A bódvalenkei szükségtározónál az alsó záró, víztartó gátnál a gátszerkezet építik, itt a munkák közel felével végeztek.

A bódvaszilasi szükségtározónál mintegy 200 méteres szakaszon töltésépítés zajlik, immáron a munkálatok felénél tartanak.

A bódvarákói szükségtározó esetében a bódvarákói út fölötti, a települést északról védő gátszakaszon a gáttest építése folyamatosan zajlott a héten.

A hídvégardói záportározó elkészült. Itt már tereprendezési és füvesítési munkálatokat végeznek.

A bódvaszilasi záportározó átereszét építették a hét folyamán.

A szendrőládi záportározó építési munkálatainak előkészítése zajlik, jelenleg a humuszt termelik le.

Az edelényi záportározó területét már kijelölték, elkészültek a kivitelezési tervdokumentációk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!