Miskolc hírei

2011.05.14. 14:09

Újabb változás a programban

<p>Miskolc - Anyagiak miatt két operaelőadással szűkült az Operafesztivál nyári programja.</p>

A költségvetési és a mecénási kör által nyújtott támogatás korábbi évekhez viszonyított csökkenése miatt két produkció lemondására kényszerült a Miskolci Operafesztivál, értesültünk a Miskolci Operafesztivál hírleveléből.

Nem kockáztathatnak

A „Bartók+Verdi 2011Nemzetközi Operafesztivál márciusban meghirdetett programjából kikerül a Prágai Nemzeti Opera vendégjátéka, Verdi: Otello, valamint a Horvát Nemzeti Színház Verdi: Falstaff című előadása, erősítette meg Bátor Tamás.
– Noha a polgármester többször is biztosított a jóindulatáról, be kell látnunk, hogy a város jelenlegi gazdasági helyzetében nem számíthatunk több támogatásra. Ráadásul eddig nem tudtuk igazán a civil szférát elérnünk: a tavalyi 40 milliót meghaladó támogatás helyett egyelőre 20-35 millió forintra van ígéretünk.

További gondot jelent, nem csak nekünk, de számos olyan fesztiválszervezőnek, akik júniusra már programot szerveztek, hogy a Nemzeti Kulturális Alap a központi támogatásokról csak június elején-közepén dönt. Az előirányzat 70 millió forint volt, de lehet, hogy csak 60 vagy 50 lesz belőle. Így, noha elindítottuk az országos kampányt, a jegyeladásokat, újabb két lekötött, meghirdetett előadásról le kellett mondanunk, hiszen nem kockáztathatjuk a fesztivál anyagi stabilitását. Ezzel összesen 15-16 millió forintot „takarítottunk” meg - jelentette ki a kht. ügyvezető igazgatója.

A minőségből nem engednek

Kérdésünkre elmondta, az Operafesztivál  az eltelt évek alatt olyan hitelt szerzett, hogy mind a két társulat megértően fogadta a szerződésbontást. Ennek anyagi következményei nem voltak, mert tartották a valamennyi nemzetközi megállapodásban szereplő, a felbontásra vonatkozó 30 napos határidőt. Sőt, a horvátok kifejezték szándékukat, hogy jövőre viszont jönni szeretnének.  
A szervezők bíznak az NKA lojalitásában, s hogy nem hagynak veszni egy nemzetközi hírnévre szert tett, kiváló minősítésű fesztivált. Bátor Tamás hangsúlyozta: amit viszont sikerül megvalósítani a „Bartók+Verdi 2011" programjából, az most is igényes, az eddigiekhez méltó lesz.

Kettőből egy

A fesztivál programjából törölték a Miskolci Csodamalom Bábszínházba június 13-án (Pünkösd hétfőjére) meghirdetett „Álom-álom, kitalálom” című gyermekelőadást is, ám nem anyagi okok miatt, hanem érdeklődés hiányában. Az előző napi előadást azonban megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!