Miskolc hírei

2011.04.15. 21:46

Nem a riogatást szolgálja

<p>Miskolc - Olvasónk azt vetette fel: miért épp a Búza téren mérik a város levegőszennyezettségét?</p>

Olvasónk felvetette: nem félrevezető-e, hogy az egész város levegőtisztaságára (-szennyezettségére) vonatkozó adatokat épp Miskolc legforgalmasabb, legszennyezettebb pontjának mérőállomásán nyerik? Ő úgy gondolja, mérhetnék több ponton (például az Egyetemvárosban, a Papírgyárban is), aztán átlagolnák. Így, úgy véli, reálisabb volna a kép, s nem ijesztenénk el a várostól az „idegeneket”.

Nem is lehet áthelyezni

Kérdéseinkkel az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordultunk. A dr. Kopácsi Éva igazgatól kapott válaszból kiderül: a felügyelőség 2002-től vette át üzemeltetetésre az illetékességi területén levő, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) részét képező monitorállomásokat, melyeket korábban az ÁNTSZ telepített és üzemeltetett.

"Az 1993-ban telepített Búza téri monitorállomás egyike a felügyelőség által üzemeltetett, EU-nak bejelentett mérőpontoknak. Az Uniónak bejelentett állomások áttelepítése mindaddig nem lehetséges, amíg 3 egymást követő évben az állomás által rögzített különböző komponensek mért koncentrációértékei túllépést mutatnak. Így a Búza téri állomást akkor sem állna módukban áttelepíteni, ha azt szakmai megfontolások indokolnák.”
A felügyelőség 2002-ben 4 üzemelő monitor állomást vett át Miskolc város területén, melyek közül jelenleg 3 üzemel. (A Mányoki útit 2008-ban minisztériumi döntés alapján átadták az ATI-KTVF-nek.)

Előírás szerint

A levél idézi a vonatkozó tövényi előírásokat, amelyek alapján rendkívüli levegővédelmi intézkedéseket kell tenniük, s amelyek előírják, hogy a tájékoztatási és riasztási küszöbértékek túllépéséről, valamint azok megszűntéről az érintett lakosságot tájékoztatniuk kell „a rádió, televízió, nyomtatott sajtó, internet útján, vagy a helyben szokásos tájékoztatási módon”. A citált jogszabályok alapján kiderül: a felügyelőség törvényesen jár el, amikor (egyébként minden minden esetben) két monitor állomás adatait veszi figyelembe ha Miskolc önkormányzatát tájékoztatja a tájékoztatási vagy riasztási küszöbérték túllépéséről. Az önkormányzatnak pedig a meteorológiai előrejelzés alapján van mérlegelési jogköre a szmoghelyzet elrendelése szempontjából.

Idézzük a záró mondatot: „Megjegyezzük, hogy a korábbiaknál gyakoribb lakossági tájékoztatás ebből ered, melynek nem a riogatás, hanem elsősorban a megelőzés a célja, főleg a légzőszervi betegségben szenvedők érdekében.”

- ÉM-SzK -

Visszapillantó: tények és okok

A válaszadó megjegyzi: 2010, illetve 2011 telén előfordult tájékoztatási illetve riasztási helyzetekben az esetek többségében országos szintű volt a levegőminőség-romlás, a elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. "Tényként kell azonban kezelni, hogy a levegőminőség romlását elsősorban a szállópor koncentrációjának növekedése okozta, amely valamennyi, a Sajó-völgyében üzemeltetett mérőállomásra igaz. A növekedés elsősorban a lakossági tüzelés megváltozására vezethető vissza. Egyre többen térnek át ugyanis szilárd tüzelésre, elsősorban olcsóbb, rosszabb minőségű tüzelőanyagok felhasználására, valamint jelentősen megnőtt az illegális hulladékégetések száma is.”
Szigorodtak is
"A zöldtárca az egészségügyi tárca szakértőivel, valamint az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen, a légszennyezés egészségügyi hatásainak értékelése alapján 2008-ban határozta meg a légszennyező anyagok levegőben mért egészségügyi és a szmoghelyzet tájékoztatási és riasztási küszöbértékeinek új - a korábbinál lényegesen szigorúbb - koncentrációit.”

  

Joghelyek

A monitorállomás telepítésének szabályait korábban a 17/2001 (VIII. 3.) KöM rendelet, jelenleg pedig a 6/2011 (I.14.) VM rendelet határozza meg.
A rendkívüli levegővédelmi intézkedéseket korábban a 21/2001 (II.14.) Kormányrendelet, jelenleg pedig a 306/2010 (XII. 23.) Kormányrendelet szabályozza, lásd. 19. § (1) és (2).
A füstködriadóterv végrehajtásában a jogszabály 3. melléklete szerint kell ejárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!