Miskolc hírei

2011.04.02. 06:36

Hejőszalonta: a Jobbik tüntet, az Amnesty védelmet kér a romáknak

<p>Hejőszalonta - Demonstrációt, fáklyás felvonulást tartanak jobbikos országgyűlési képviselők részvételével szombaton este, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. A felvonulásra szóló felhívás címe: "Demonstráció a cigányterror ellen." Az Amnesty International ennek fényében arra kéri a rendőrséget, hogy akadályozza meg a rasszista erőszakot a településen.</p>

A jogvédő szervezet emberei is a helyszínen lesznek és ha szükségesnek tartják, élőláncot alkotva védik meg a romákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán március 23-án gyilkoltak meg egy asszonyt, az eddigi adatok szerint az albérlői. Egyed Zsolt és Balla Gergő, jobbikos országgyűlési képviselők még aznap közleményt adtak ki, amelyben egyebek mellett azt írták, "Hejőszalontán brutális, cigánybűnözők által elkövetett gyilkosság történt. Szegedi Márton, a Jobbik megyei elnöke, miskolci alelnöke által a Független Hírügynökséghez eljuttatott felhívásban az áll, hogy mindenkit várnak, aki úgy gondolja, véget kell vetni a "cigánybűnözésnek." A fáklyás felvonuláson több jobbikos országgyűlési és önkormányzati képviselő is felszólal. A főszervező nem jobbikos képviselő, de az önkormányzati választásokon 2010-ben a Jobbik színeiben indult, Miskolcon.

Az Amnesty International a demonstráció kapcsán arra kéri a rendőrséget, hogy akadályozza meg a rasszista erőszakot Hejőszalontán. A jogvédő szervezet a tiszaújvárosi és az országos rendőrfőkapitánynak is írt levelet az ügyben pénteken. Az Amnesty International Magyarország igazgatója és munkatársai Hejőszalontán lesznek szombaton több más civil szervezettel együtt, hogy figyeljék a helyzet alakulását, és élőlánccal próbálják megvédeni a helyi romákat, ha kell.

Az Amnesty International figyelmeztette a magyar hatóságokat nemzetközi jogi kötelezettségükre, mely szerint minden állampolgárnak egyenlően biztosítani kell a személyes biztonság védelmét, valamint mindent meg kell tenni azért, hogy megelőzzék és megbüntessék a nem állami szereplők által elkövetett erőszakot, különösképp a rasszista indítékú erőszakos cselekményeket.

Közben a Facebookon is élőláncot szerveznek civilek, hogy megóvják a hejőszalontai romákat. A Hejőszalontai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Balogh Adrien közölte: mind a 350 roma nagyon fél a szombati eseménytől. A romák nem értik, miért őket tartják bűnösnek egy olyan gyilkosság miatt, amelynek még sem körülményei, sem elkövetői nem ismertek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!