Miskolc hírei

2011.03.11. 19:39

Egyesül az Istvánffy és a Kossuth

<p>Miskolc - Ha a közgyűlés úgy dönt, szeptembertől evangélikus lesz az Istvánffy Általános Iskola.</p>

Sok kérdése volt a tervezett fenntartóváltással kapcsolatban az Istvánffy Gyula Általános Iskola tanulóifjúságának, tantestületének és szülői közösségének. Ezeket a kérdéseket péntek délután tehették föl azon a hivatalos tájékoztatón, melyen képviseltették magukat az önkormányzat és a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselői. Mint arról már többször írtunk, az evangélikus egyház szándéknyilatkozatot nyújtott be Miskolc önkormányzatához annak érdekében, hogy szeptembertől a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium mellett fekvő általános iskolát is működtethesse.

Körzettel együtt

Kiss Gábor, az önkormányzat humán főosztályának vezetője elöljáróban elmondta: a képviselő-testület döntése előtt szakmai egyeztetések folytak az iskola fenntartóváltásáról, és ezek az egyeztetések jó irányba haladnak. A város számára ugyanis fontos szempont volt az, hogy az egyházak vállalják az illető iskola körzetét is. Az evangélikus egyház erre nyitott volt, de természetesen fogadnak majd a város más területeiről, sőt a környező településekről is gyerekeket. Kiss Gábor hozzátette: az egyház vállalta azt is, hogy az iskola pedagógusait  változatlan feltételek mellett tovább foglalkoztatja.

Fellegvári Zoltán, a gimnázium igazgatója hozzátette: az iskola jelenlegi diákjaival szemben az egyháznak nem lesz semmiféle elvárása, csak annyi, hogy tartsák be az alapvető magatartási szabályait, hittanoktatásra viszont nem lesz kötelező járniuk. Aki erre igényt tart, annak természetesen felajánlják a hitoktatás lehetőségét (mindenkinek a saját felekezetének megfelelőt), aki viszont nem él ezzel, etikaórán vehet majd részt.

Befogadók

Hajdó Ákos, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályának vezetője annyival egészítette ki az elhangzottakat, hogy jelenleg Magyarországon 39 oktatási intézménye van az evangélikus egyháznak, és ezekben az intézményekben hagyomány, hogy szívesen befogadnak más felekezethez tartozó diákokat is.

A rövid tájékoztatók után a jelenlévők feltehették kérdéseiket, de ezt majd megtehetik azon a fogadóórán is, melyet az önkormányzat és az egyház képviselői tartanak a közeljövőben. Kérdések terén a gyerekek voltak a legaktívabbak, főképp az érdekelte őket, hogy mi lesz a művészeti oktatással és jelenlegi tanító nénijükkel, tanáraikkal.

ÉM-HE


Néhány kérdés, néhány válasz

A gyerekek kérdései:

– Folytatódik a művészeti oktatás?
Válasz: Számunkra is fontos a művészeti oktatás. A közgyűlés döntése után az iskola jelenlegi igazgatójával egyeztetünk, hogy taníthatnák tovább a művészeti órákat a Fazekas iskola tanárai. (Fellegvári Zoltán)

– Aki szeretne hittanra járni, olyan hittanra járhat majd, amilyennek megkeresztelték?
Válasz: Igen, mindenki a felekezetének megfelelő hitoktatásra járhat majd. (Fellegvári Zoltán)

– Lesz-e füves focipálya?
Válasz: Most erre nem tudok választ adni, mert a műfüves focipálya sokba kerül. De 10 év alatt a szomszédos gimnáziumra is nagyon sokat költöttünk. Megpróbálunk pályázni, és pár év múlva lehet, hogy lesz focipálya. (Fellegvári Zoltán)

– Ki lesz az igazgató és az igazgatóhelyettes?
Válasz: Ezt még nem tudom megmondani. A közgyűlés döntése után először tisztázni kell, hogy a pedagógusok közül ki szeretne maradni és elmenni, utána tudunk döntést hozni. (Fellegvári Zoltán)

– A mi iskolánkat összeillesztik a gimnáziummal?
Válasz: A két iskola egy intézmény lesz. A döntés után lebontjuk az elválasztó falat is, de az új intézmény nevét még nem tudom. (Fellegvári Zoltán)

A pedagógusok kérdései:

– Mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik szerződéssel dolgoznak az iskolában?
Válasz: Ameddig a szerződésük tart, addig maradhatnak, azután, ha szükség lesz a munkájukra, alkalmazza őket az új fenntartó. Egyébként a munkavállalók közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, az egyház a Munka törvénykönyve jogszabályai alapján alkalmazza őket, de ugyanazokkal a feltételekkel, mintha közalkalmazottak lennének. (MókánéHallók Zsuzsanna osztályvezető)

– Mi lesz a technikai dolgozók sorsa?
Válasz: A gimnáziumnak csak melegítőkonyhája van, az általános iskolában viszont jó konyha működik. Egyszerűbb lesz a dolgunk, mert nem a minoritáktól fogjuk hordani az ebédet, hanem az általános iskolából. Amikor a két iskola egyesül, akkor tudjuk számba venni, hogy hány dolgozóra van szükség. (Fellegvári Zoltán)

A szülők kérdései:

– Jelenleg az alsósok iskolaotthonos formában tanulnak, a felsősök délután napköziben vannak. Marad ez az oktatási forma?
Válasz: Ezen nem akarunk változtatni. (Fellegvári Zoltán)

– Jelenleg nem ide jár a gyermekem, de szeretném szeptembertől beíratni, ha az egyház tényleg átveszi az intézményt. Mi ennek a feltétele?
Válasz: Csak érvényes bizonyítványra van szükség. (Fellegvári Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!