Miskolc hírei

2011.03.22. 18:32

A becsület győzelme - Barna bácsi igazságot kapott

<p>"<em>A tavasz első napja Barna bácsi számára meghozta az igazságot és a szabadságot.</em>" <b>Szepessy Zsolt sajtóközleménye.</b></p>


Barna bácsi igazságot kapott

A tavasz első napja Barna bácsi számára meghozta az igazságot és a szabadságot. Annak, hogy a Debreceni Ítélőtábla ítéletének kihirdetése a tavasz első napjára esett, szimbolikus jelentősége van, ha figyelembe vesszük Barna bácsi eddigi életét. A tavasz kezdete mindig az újrakezdés, a remény, a megújulás egy nehéz, zord, embert próbáló időszak végét jelenti ősidők óta az embereknek és most Barna bácsinak is.

Barna bácsi azon dolgos, becsületes, idős magyar emberek egyike, akik végig dolgozták az egész életüket, nehéz, olykor keserves munka árán termelték meg az életet jelentő élelmiszereket a hazánkban élő emberekszámára, minden körülmények között és minden rendszerben helyt álltak.

Barna bácsi 12 éves korában veszítette el édesapját és lett a család fenntartója, azóta példamutató szorgalommal dolgozik, három gyermekét taníttatta ki és indította el az életben.

Barna bácsi bár végig dolgozott egy egész életet, ennek ellenére szerény nyugdíjat kap, de ő soha nem panaszkodott, nem kért segélyt, és nem lopott senkitől, hanem azt tette, amit mindig is tett – dolgozott keményen a megélhetésért. Gazdálkodott, állatokat tartott, földet művelt, ehhez ért, ezt tanulta, ezt látta szüleitől, nagyszüleitől. Barna bácsi és a hozzá hasonló emberek tudása, tapasztalata nemzeti kincs, hiszen az ő tudásuk a mi örökségünk, mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az idős emberek egy életen át megszerzett tudása, élettapasztalata ne vesszen el és továbbadásra kerüljön.

A rendszerváltást követő időszakban Magyarországon a közbiztonság rohamosan romlani kezdett, ami sajnos napjainkban is aggasztó. A közbiztonság romlásának főbb okai a rendszerváltás zűrzavaros időszaka, a munkahelyek tömeges elvesztése, az elhibázott, meggondolatlan, elvárás nélküli segélyezési rendszer és a megélhetési bűnözés megtűrése.

A közbiztonság romlása a vidéken, kis településeken élő idős emberekre a legveszélyesebb, ők vannak a legjobban kiszolgáltatva az egyre erőszakosabb és gátlástalan bűnözőkkel szemben.

Szoboszlai Barna két évtizeden keresztül volt kiszolgáltatva a bűnözőknek, folyamatosan loptak el tőle mindent, amit ő két kézzel, nehéz munkával megtermelt.

Barna bácsit a Magyar Állam nem tudta megvédeni, a rendőrség, a köz biztonsága felé elhivatott állománya sem tudott az egyre növekvő bűnözéssel eredményesen szembeszállni, mert az elhibázott politikai döntések miatt a rendőrséget a korábbi években visszafejlesztették, a rendőrség tekintélyét megnyirbálták, a rendőrök kezét jogszabályokkal megkötötték és a bűnüldözésre költhető pénzt egyre csökkentették. Ilyen körülmények között a magyar rendőrség nem tudott eredményesen dolgozni, de ez nem a rendőrök hibája. Miután az állam Szoboszlai Barna javainak megóvásában kudarcot vallott, önmaga vette kezébe a védekezést. Tehette, mert minden embernek joga van a saját életét, és javait megvédeni.

A védekezést körültekintően oldotta meg, mindenkit figyelmeztetett a zárt, teljesen körülkerített kertjén belül működő  elektromos szerkezetre. A figyelmeztetés ellenére 3 férfi hatolt be éjszaka Szoboszlai Barna portájára bűncselekmény elkövetésének szándékával, akik aznap vették fel a szociális segélyüket és ennek köszönhetően erősen ittas állapotban voltak, egyikük életét vesztette, ketten megsebesültek.

A balesetet követően Szoboszlai Barnát megbilincselték, letartóztatták és őrizetbe vették. Az eset miatt komoly társadalmi vita alakult ki, mely felszínre hozta azokat a társadalom mélyén lappangó feszültséget, elégedetlenséget, melyről korábban beszélni sem volt szabad. A nagy társadalmi érdeklődés miatt az esetet nem lehetett már szőnyeg alá seperni, és a politikusok elkezdtek foglalkozni a vidéki emberekkel, a vidéken élő emberek életkörülményeivel.

A vidéken élő emberek egyik jogos követelése az önvédelemmel, a tulajdon védelemmel kapcsolatos, az elavult, a támadó bűnözőt védő törvény megváltoztatása volt. Ennek érdekében népszavazási kezdeményezés is benyújtásra került, melynek hatására később kedvezően változott a törvény. A másik jogos követelés a megélhetési bűnözés végleges eltörlése és 1,- Ft érték ellopásának is szigorú büntetése. Ezen a téren is kedvező változás állt be.

Barna bácsi nagy áldozatot hozott a Magyarországon élő emberekért, mert az ő kálváriája, az ő meghurcolása világított rá komoly társadalmi problémákra, az elviselhetetlen mértékű bűnözésre és az azzal szembeni kiszolgáltatottságra, és indította el a régen várt kedvező változásokat.

A Debreceni Ítélőtábla bölcs ítéletével igazságot szolgáltatott Barna bácsinak, megadva neki a lehetőséget, hogy életét szabadon, az eddig megszokottakhoz hasonlóan nyugalomban és munkával töltse.

Nagyon rossz üzenete van annak egy országban, ha egy dolgos ember kezeire bilincset tesznek, az őt meglopó tolvajok kezébe pedig közpénzből származó segélyt adnak.

Bízunk abban, hogy Barna bácsi esetéből mindenki levonta a megfelelő  tanulságokat és mindenki megtesz mindent annak érdekében, hogy ez az eset még egyszer ne fordulhasson elő.

Nyíregyháza, 2011. március 21.

Szepessy Zsolt


Enyhítették Szoboszlai Barna büntetését

naplo | 2011.03.21 15:04
Debrecen – A bíróság szerint a tolvajok maguk késztették a vádlottat a veszélyes berendezés elkészítésére.

A debreceni ügyészség súlyosbítana Szoboszlai Barnabás ítéletén

naplo | 2011.03.18 06:46
Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla jövő hétfőn hirdet másodfokú ítéletet a kesznyéteni emberölésben.

Debrecenben folytatódik az elhíresült kesznyéteni emberölés tárgyalása

haon | 2011.03.17 07:35
Debrecen - Csütörtökön tart tárgyalást a Debreceni Ítélőtábla annak a kesznyéteni férfinek az ügyében, aki 2008 júniusában áramot vezetett a kerítésébe, hogy megvédje a veteményesét a tolvajoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!