Miskolc hírei

2011.02.28. 11:28

Folytatódik a villamospálya-rekonstrukció Miskolcon

<p>Miskolc - Március elsejétől szeptemberig villamospótlók közlekednek a Thököly utcától Diósgyőrig.</p>

„Nem egyszerű változások”– így vezette be az MVK Zrt. szakembere azt, ami vár ránk, miskolciakra, március elsejétől. Folytatódnak ugyanis a villamospályaépítés munkálatai, amelyek csak a rossz idő beálltával értek véget az ősz végén. A villamosok csak a Tiszai pályaudvar és a Thököly utca közötti szakaszon járnak majd (az Ifjúsági házig), onnantól villamospótlók közlekednek Diósgyőrig. Vagyis nem szakaszokban végzik majd a munkát, hanem az egész vonalon több helyszínen, egyszerre. A tervek szerint egészen szeptemberig tartanak a munkálatok, azaz több mint egy fél évig...

Villamospótlók: Három viszonylat

Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályvezetője elismerte, nagy-nagy türelemre lesz majd szükség ebben az időben. Forgalmi dugókra, és nagy késésekre kell számítaniuk mind a buszokkal, villamospótlókkal, mind az autóval közlekedőknek.

Több villamospótló viszonylatot működtetnek majd március elsejétől. Az 1VP-jelű a Thököly utca és Diósgyőr között, a 2VP-s ugyanezen két végállomás között, de a Vasgyár érintésével, az 0VP pedig egy körjárat lesz, amely munkaidőben, csúcsidőben jár majd a Thököly utca és az Újgyőri főtér között oda-vissza. (Ez utóbbi iránti igény a lakossági tájékoztatókon merült fel. Braun Csaba többször is hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a mostani tereléseket a környéken élők felvetéseit figyelembe véve alakították ki. De nem véglegesen, az első két hét után, március közepén felülvizsgálják majd, s ha kell, változtatnak rajta.)

Módosul az 1, és 1A-s buszok menetrendje is. Sűrűbben járnak, a megállóhelyeik pedig módosulnak, közös megállóban állnak majd meg a villamospótlókkal. Jó tudni viszont, hogy ezek a buszok (bár besegítenek a villamospótlásba) nem vehetők igénybe a villamos-, csakis a kombinált bérletekkel. Viszont egy jeggyel végig lehet utazni a teljes vonalon (azaz a Tiszaitól Diósgyőrig), de ha átszállunk a villamosról a pótlóra – vagy fordítva – akkor a jegy másik oldalát kell lyukasztanunk.

Egyirányú lesz

Az összes közt a legnagyobb változás, hogy egyirányúvá válik a forgalom, magyarázta Braun Csaba. Csak a Tiszai pályaudvar irányába vehető igénybe a megszokott útvonal, Diósgyőr felé a Kiss Ernő utcára „kényszerülnek” a buszok, villamospótlók, egyéb járművek. (Az osztályvezető megjegyezte, szerették volna elérni, hogy buszsávok gyorsítsák a közösségi közlekedést, de erre nem kaptak engedélyt az önkormányzattól.)

Braun Csaba még elmondta, készülnek az új menetrendek (a 21-es és a 21-A-s is „alkalmazkodik” az új rendszerhez.) Jelezte, minden olyan módon tájékoztatják majd a közlekedőket, amelyek a tavalyi, belvárosi munkálatoknál beváltak: táblákkal, szórólapokkal, forgalomirányítókkal, és a cég honlapján is elérhető minden információ. Az átállás idejére folymatos rendőri biztosítást is ígérnek a szakemberek, a Harmadik utcánál pedig kijavíttatják az úthibákat.

Aki gépkocsival jár

Az autóval közlekedőket is erősen érinti a villamospálya rokonstrukciója miatti forgalomelterelés. Az Újgyőri főtér és a Thököly utca közötti szakasz egyirányú lesz, Diósgyőr felé a Kiss Ernő utcán lehet csak haladni. Egyirányúsítva lesz a Rácz Ádám és a folytatása, a Bíró utca is, ezeken az utakon Diósgyőr irányába autózhatunk. Lezárják a Győri kapu, a Thököly és a Névtelen utca közötti szakaszt. A lezárt útvonalon két helyen lehet majd áthajtani, a Gálffy Ignác és a Károly utcákon.

Az Újgyőri főtér és Diósgyőr között Diósgyőr irányába a belső sáv lesz lezárva, de mindig csak az építési munka alá vont szakasz.

Aki a város déli részéről (Csabai kapu, Görömböly, Avas, Hejőcsaba) kíván eljutni Kiliánba, Diósgyőrbe, Majláthra, annak érdemes a Varga-hegyen át közlekednie.

ÉM-HM


NÉZZE MEG A VIDEÓT A FORGALMI VÁLTOZÁSOKRÓL >>>


"Az idei nehezebb lesz"

Ősszel a Tüzér utca és a Thököly utca között megtörtént a villamospálya teljes rekonstrukciója, valamint a Gőz utca és a Zenta utca közt is cserélték a síneket, erről már Csontos Ágnes, a villamosprojekt igazgatóság menedzsere tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az MVK Zrt. telepén is dolgoztak a kivitelezők, megkezdődött a bekötő vágányok cseréje. „A tavalyi sem volt könnyű, de az idei nehezebb lesz”, jegyezte meg. A most lezárt szakaszon több helyen egyszerre dolgoznak majd a munkások. Elkezdik a vonalmeghosszabbítás előkészületeit is Diósgyőrben. A belváros sem marad ki: amint az időjárás engedi, javítják az átjárót az Adyhídnál, kialakítják a sínek mentén a végleges burkolatot, és a regisztrált síntörések mentén is több helyen burkolatot kell bontani.


Hétfőtől új menetrend: egyfajta teszt

eszak | 2011.02.18 20:35
Miskolc - Változtat az MVK Zrt.: az utazási igényekhez jobban igazodó menetrendet tervez kialakítani.

Villamosprojekt: a jó idővel javítják a kivitelezési hibákat

eszak | 2011.02.18 12:28
Miskolc - Az Agorázók úgy látják, sok hibát vétenek a kivitelezők a villamospálya felújításánál.

Folytatódik a villamosprojekt

eszak | 2011.02.15 18:52
Miskolc - Villamospótlók közlekednek az Ifjúsági háztól Diósgyőrig - március elsejétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!