Miskolc hírei

2011.02.17. 17:20

A Látványtárban is járt Szőcs Géza államtitkár

<p>Miskolc - A Látványtár, a kormánymegbízott, a polgármester, az Operafesztivál – és Czifra György...</p>

A felsoroltak elvileg így szerepelhettek Szőcs Géza kulturális államtitkár jegyzettömbjében, február 17-re bejegyezve. Mi a Lézerpont Látványtárban lehettünk jelen, ahol többek között megtekintette a Közép-Európában is különlegességnek számító, Kárpát-medencei népviseletek gyűjteményét, Barna György magángyűjtő kalauzolásával. Tőle tájékozódott arról is, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a magángyűjtőknek, amelyek miatt – minthogy a magángyűjteményeknek nyilvántartásuk sincs – e kincsek jó pénzért, külföldre vándorolnak. Az államtitkár kérdésére válaszolva a gyűjtő elmondta: a közgyűjteményekkel és a múzeumokkal sem létezik semmilyen lehetőség a törvényes együttműködésre.

Az államtitkár kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a kérdés jogi rendezését célzó javaslatot. Továbbá megígérte, kézbe veszi a népviseleti gyűjtemény darabjait felvonultató, egyedi gyártású, reprezentatív kötetek sorsát is, amelyeket eredetileg EU-s elnökségi ajándéknak kínáltak fel – hiába. Holott, erősítette meg ő is, jó lehetőséget kínált volna, hogy Európa-szerte felkeltsék az érdeklődést a miskolci Látványtár, ezzel együtt városunk, térségünk iránt.

Búcsúzóul megígérte, hogy magánemberként visszajön ide.

ÉM-SzK


Interjút is adott

Az államtitkár a nap során ellátogatott Demeter Ervin kormánymegbízotthoz, majd Kriza Ákos polgármesterhez is, ahová Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál Kht. ügyvezető igazgatója is elkísérte – nem véletlenül, hiszen az egyik téma épp a fesztivál jövője volt. Végül Szőcs Géza, számára különleges élményként, megtekintette Czifra György zongoráját, s a házat, ahol élt.

Az államtitkár sűrű programja közepette az Észak-Magyarországnak is interjút adott, amelyet hamarosan közlünk.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!