Miskolc hírei

2011.01.15. 14:22

X-Faktor Gála: „Sziasztok Miskolc”

<p>Miskolc - Az X-Faktor esti gálájára az előzetes várakozássommal szemben nem csak fiatal rajongók és kisgyereket kísérő szülők érkeztek, de tisztességben megőszült idős hölgyek is, akik ha nem is visítottak, legalább úgy kipirultak, mint a két generációval fiatalabb, remegő kezüket a szájuk előtt lebegtetve ordító tinik.</p>

17.30 perc. Még tart az X-Faktor délutáni gálája a miskolci sportcsarnokban, kihallatszik a tömeg moraja, de a csarnok előtti placcon  már sorakoznak azok a rajongók, akik a legjobb helyeket akarják lefoglalni az esi előadásra. Kint rendőrök, bent biztonsági emberek, akik utamat állják, mikor az oldalsó ajtón bemegyek. Míg arra várok, hogy igazolhassam magam, hallgatom, ahogy a security felíratú kétajtósok a táncos lányok fenekét osztályozzák, akik az esti előadásra gyakoroltak a hátsó, közönségtől elzárt részen. A faktorok már levonultak a színpadról, 1 óra pihenőjük van a következő előadásig. Kapok karszalagot, bebocsátattam. A fellépőkön kívül kevesen vannak itt, a rend őrzői, rendezők, szervezők. Hátul svédasztal, néhányan eszegetnek, mások az öltözőkben beszélgetnek, lazítanak, erőt gyűjtenek.

18.00 perc. Percre pontosan nyitják a kapukat, lábdobogás és sikítás jelzi a rajongók érkezését. Nem véletlenül álltak kint órákat, nekik a legjobb helyek jutnak. A színpad melletti nézőtér első sorába vertek tábort, és percek múlva már egymás hátára tapadva fürtökben lógtak át a kordon felett nyújtogatva kezüket a hátsó helyiség fele, hogy megpillantsák kedvencüket és egymást túlkiabálva kérjenek autogramot. A szerencsések kaptak is, miközben az oldalsó ajtónál szintén hatalmas tömeg verődött össze, azokból, akik nem váltottak jegyet, viszont ők is az énekeseket  akarták látni , autogramot kérni. Közben az X-faktorokat, pontosabban, akiket sikerült elcsípnünk, faggatjuk az elmúlt hét eseményeiről, a terveikről.

A színfalak mögött

Vastag Csaba véleményét, azokról a rajongói fórumokon írt kritikákról kérdeztük, miszerint a győzelmét nagyobbrészt köszönheti a női szívek meghódításának, mint hangi adottságainak. Szerinte az X-Faktor végére bent marad 5 versenyző egyformán tehetséges, csupán stílusuk különbözteti meg őket egymástól, s végső soron ez döntötte el a győzelmet. Tudja, hogy nagyon keményen kell dolgoznia, mert győzelme, csak az első lépcső volt… Nikolas is hasonlóan látja, aki nem érzi hátrányban magát, mert második lett. Ő mindig csak egy kicsivel vágyott többre mint, amit addig megkapott. Először azt, hogy bent maradjon az első háromban, utána pedig azt, hogy csak még egy dalt elénekelhessen a közönségnek. Király L. Norbi szerint pedig jó dolog megosztónak lenni, de ő megtanulta, hogy ne foglalkozzon az olyan kritikával, amiből nem tud építkezni. „Annak énekelek, aki szereti azt, amit csinálok” – mondta a showman. (A velük készült videós mini interjúk hamarosan megtekinthetők portálunkon.)

A három beszélgetés után el is kezdődött bent a készülődés, perceken belül kezdődött az esti előadás. Előre mentem, ahol ekkora már betelt a sportcsarnok, régen láthattunk itt ennyi embert. A színpad előtti részen, a küzdőtéren, a fanatikusok álltak, hátrább a „későn érkezők” és szülők gyerekekkel a nyakukban, miközben a nézőtéren egy tűt sem lehetett volna leejteni, mert a rajongók a széksorok közötti lépcsőket is elfoglalták, mozdulni semerre sem lehetett. A bal oldali szektorban egy csapat idős hölgy trónolt a lépcső alját, akik éppenséggel nem lehettek kezdők, mert kispárnával érkeztek, és nekem pont rajtuk keresztül kellett volna átjutni. Nyílván a helyért való küzdelem megkeményítette a szívüket, mert simán nem engedtek fel, de visszatért az emberekbe vetett hitem, mikor néhányan a kezüket nyújtva és felállva segítettek, hogy a székek között fel tudjak jutni.

Kezdődik a show

19.59 perc. Visszaszámlálással fokozták a közönség amúgy is felfokozott hangulatát, mielőtt Vastag Csaba lépett színpadra és felhangzott a Let me enterain you a rajongók hatalmas sikításával kisérve. A kedvencek egymást követték a színpadon, Nikolas egy „Sziasztok Miskolc”-ot kiáltva lépett a színpadra, a Halleluja-val bekezdve, Veca a Crazy-vel érkezett, Király L. Norbi „whiskeygőzös” hangjától pedig egyenesen bevadult a közönség, amikor a Sweet home Alabama felcsendült. A következő faktorok ezután már három számot énekeltek el, egyébként a 12-ből 10-en léptek fel. Domokos Fanni, Summer Sister, Szabó Mariann, Wolf Kati, Shodeinde Dorka érzelmes és gyors számokat váltogattak. Dorka egyébként néhány napja megbetegedett ezt a színpadon is elmondta, kérve a rajongók elnézését, ha nem úgy énekelne, ahogy azt megszokták tőle. De Dorka mindent bedobott, még egy poént is, amin jót derültünk: „Tudom, hogy mindig valami kifogással jövök elő. Először azzal, hogy terhes vagyok, most meg beteg.” Vastag Tamás egy Edda számmal nyitott, ami Miskolcon nagyon is jó döntésnek bizonyult.

A „fiúk” egyébként láthatóan nem csak a lányokra voltak hatással, de a tisztességben megőszült idős hölgyekre is, akik kedvencük énekénél statikus mozgásba kezdtek, míg egyikük aprókat sikkantott, amikor Király L. Norbi újabb színpadra lépésénél ledobta a pólóját és a feje felett pörgette. Veca, és Nikolas a színpad előtti kordonnal leválasztott részhez is lement, és úgy énekeltek, hogy közben egyesével megérintettek minden kinyújtott kezű rajongót, a színpad körül. A show keretében színpadra lépett a faktorokkal a sérült emberek alkotta Soha nem adom fel nevű együttes, ami a fogyatékkal élőknek hatalmas élmény volt, a közönséget pedig talán elgondolkodtatta. Volt még „sikítóverseny”, közönségénekeltetés, a gálát a Vastag Csaba énekelte Its my life zárta, pontosabban egy magától értetődő „vissza-vissza- vissza” után egy közös dallal, Máté Péter Azért vannak a jó barátok dalával búcsúztak a faktorok.

Aki jegyet váltott azt kapta, amire számíthatott, szerintem egy nagyon jó kis buli volt. A közönség pedig ordított, sikított, tombolt, megőrült és az elől álló fanatikusok olyan messzire nyújtották el a kezüket, minél közelebb a színpad felé, hogy az minden fizikai (és biológiai) törvény meghazudtolt, szóval szerintem nekik is tetszett.
De a kritikát sem mellőzhetem látva, hogy a színpad két oldalán lévő kivetítő két alkalommal is felmondta a szolgálatot néhány percre, illetve a hangosítás lehetett volna profibb is. Illetve, voltak talán akik többre is számítottak, egy-egy autogramra kedvencüktől, ugyanis ezért  a koncert végén is rengetegen várakoztak, kint és bent egyaránt. Hogy sikerrel jártak-e, azt már nem vártam meg.

- olajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!