Miskolc hírei

2011.01.21. 20:04

Miskolci programok 2011-ben

<p>Miskolc - Idén is számos rendezvény ad lehetőséget a Magyar Kultúra Napjának (január 22.) közös megünneplésére Miskolcon.</p>

Január 21-én, pénteken 9 órakor Kölcsey Ferenc emléktáblájánál (Széchenyi u. 38.)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából

KOSZORÚZÁS

Január 21-én, pénteken 10 órakor a Művészetek Háza Hangversenytermében

a Hetek Csoportja bemutatja Más is örök!

Rendhagyó irodalomóra Juhász Gyula versei alapján, nemcsak diákoknak!

2006 őszén egy már korábban kezdetét vett út keresztezte négy másik alkotó ember fejlődését, amikor Harsányi Attila vezetésével az akkori Szegedi Nemzeti Színház öt színésze, úgy döntött megalakítják független színházi társulatukat, Hetek Csoportja néven.
Vajon hány verset tudnánk felsorolni Juhász Gyulától, ha egyetlen Annának szóló sem lehetne közöttük?
Írt-e mást is ez az ember, mint e reménytelen és választalan, búsongó szerelmes szózatokat? Anna neve egyáltalán nem hangzott el, így egy teljesen más művész mutatkozott meg. Az előadást kísérő filmen a mindig hátulról látszó Juhász Gyula fekete kabátban, kalapban és sétapálcával járt-kelt a mai Szegeden, ellátogatva élete fontosabb állomásaira.

Január 21-én, pénteken 17 órakor a Művészetek Háza Hangversenytermében

a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi műsor az Ifjúsági és Szabadidő Ház szervezésében „HAZÁM”verses zenés összeállítás a kassai Thália Színház színművészeinek előadásában. A háromnegyed órás műsor keretén belül XIX századi és XX századi költők ismert művei hallhatók akusztikus gitár kíséretében. Elhangzanak Illyés Gyula, Radnóti Miklós, József Attila, Márai Sándor, Wass Albert művei mellett Tompa Mihály: A madár fiaihoz, és Petőfi Sándor: Ha férfi vagy, légy férfi című versei is.

Január 22-én, szombaton 18 órakor a Művészetek Háza Hangversenytermében

„A Magyar Kultúra Napja” rendezvénysorozat alkalmából

Wass Albert-est

Szerelmem, Erdély

Rékasi Károly önálló irodalmi estje

Gróf Czegei Wass Albert levelei, versei, írásai alapján összeállította és a filmmontázsokat készítette: Koltay Gábor
Az előadást követően közönségtalálkozót tartanak a Művészetek Háza Kávézójában.

Január 23-án, vasárnap 11 órakor a Művészetek Háza Hangversenytermében

„Magyar Kultúra Napja” rendezvénysorozat

Mesés vasárnap sorozat

Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

A ZSIVÁNYTANYA táncmesejáték

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészeinek segítségével a magyar népmese gazdag kincseiből meríthetünk és a mesefigurák segítségével most a közösség erejére fektetjük a hangsúlyt, mely az egyéni értékek, tulajdonságok, képességek összeadódásából kovácsolódik. Ennek felismerése a gyermekkor lehető legkorábbi szakaszában útravalóként gyarapítja „életünk tarisznyáját”.

Egyéb programok:

Január 20-án, csütörtökön 15 órakor a Móra Ferenc (Avasi) Könyvtárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából versek és dalok a Fazekas Utcai Általános Iskola tanulóinak előadásában.

Január 21-én, pénteken déli 12 órától délután 5 óráig:

Miskolci vers körút” a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ szervezésében.

Miskolc frekventált pontjain fiatal művészekből álló csoportok tartanak verses előadásokat annak érdekében, hogy azok is részesévé válhassanak a Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozatnak, akik nem látogatják az intézményekben zajló programokat. A 20-30 perces blokkokban zajló programok ízelítőt kínálnak Kölcsey, Petőfi és a századforduló költőinek, íróinak műveiből, valamint bepillantást nyújtanak a kortárs irodalom alkotásaiba is. A „verskommandók” az alábbi szabadtéri helyszíneken lesznek láthatók- hallhatók: Városház tér, Miskolci Nemzeti Színház – Déryné u. sarok, Villanyrendőr, Tiszai pályaudvar, Hősök tere, Sötét kapu, Szinvapark bejárat, Miskolc Plaza.

Január 21-én, 19.30- kor az Ifjúsági és Szabadidő Házban a Miskolci Illés Emlékzenekar klubestje

Vendég: Szörényi Levente és Szörényi Örs

A Miskolci Illés Emlékzenekar (MIEZ) célja az Illés zenekar zenei hagyatékának ápolása és népszerűsítése. Az elmúlt években a zenekar az országban működő emlékzenekarok között rangos helyet vívott ki magának. Az emlékzenekar klubja az Ifjúsági és Szabadidő Házban működik, ahol havonta megrendezett klubrendezvényükön az Illés zenekar tevékenységéhez kapcsolódó művészeket látnak vendégül.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a klub egyre növekvő tagsága és Miskolc város közönsége az Illés zenekar egyik alapítójával, Szörényi Leventével és fiával, Szörnyi Örssel találkozhat.

A két művésszel beszélgetést folytat Mező István, melyből részleteket tudhatunk meg Szörényi Örs pályafutásáról és „Amikor én még kisrác voltam” címmel Szörényi Levente mesél gyermekkoráról.

A beszélgetésben élménybeszámolót is hallhatunk a Szörényi Levente „Hattyúdal” című koncertjéről

Január 22-én, szombaton, 14.30 órakor a Rákóczi-házban

A Mazsaroff-díj átadása

A festészeti díjat Mazsaroff Miklós özvegye, Nikolaeva Mária alapította három évvel ezelőtt, melyet egy Miskolcon élő, a városhoz szorosan kötődő fiatal festőművész kaphat meg a Magyar Kultúra Napján. 2010-ben Csabai Renátónak ítélte a rangos kitüntetést a háromtagú, művészettörténészekből álló kuratórium, a művész kiállítása ebből az alkalomból látható február 4-ig a Galéria VízuM termében.

A 2011-es Mazsaroff-díjat a kuratórium döntése alapján Sütő Róbert festőművész kapja.

A díjat Nikolaeva Máriaadja át.

A fiatal alkotó munkásságát Homonna György festőművész méltatja.

Január 22-én, szombaton, 15 órától a Rákóczi-ház, Kondor-termében

Református egyházművészet

Előadás és koncert

Január 22-ig látogatható TEMPLOMOK A TISZAHÁTON – BEREG címmel Lisztes László fotókiállítása. A Felső-Tisza-vidéket – a régi mondás szerint – az Isten is jókedvében teremtette. Százesztendős parasztházak, fa harangtornyok, mesebeli templomok bújnak meg az apró falvakban. Talán éppen nagy számuk miatt nem kapnak elég hangsúlyt, hiszen nem beszélhetünk nagy kuriózumokról, „csupán” a kuriózumok gyöngyfüzéréről. Erről a gyöngyfüzérről mesélnek Lisztes László képei a Rákóczi-ház Kondor-termében.

A kiállítás záróakkordjaként P. Szalay Emőke kandidátus tart előadást Református egyházművészet címmel, majd a Tiszáninneni Református Egyházkerület Cantus Firmus énekkarának koncertje hallható.

(A Lévay József Közművelődési Egyesület, az MTA Miskolci Területi Bizottságának Művészettörténeti Munkabizottsága és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.)

Január 22-én, szombaton délután 5 órakor

a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ emeleti galériáján:

Zombori József grafikusművész kiállítása

A kiállítást megnyitja: Kákóczki András művészettörténész, közreműködnek az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei.

A Miskolc-diósgyőri művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a magyar Képző és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Grafikusművészek Társaságának is. Ars poeticája: „Az az igaz, ha a kép diktál, nekem csak csinálni kell. Az egyik vonal hozza a másikat, a színek is megtalálják egymást, s ha már a hangjukat is meghallom, megszületett az igazság, az én igazságom. Ennyi az egész.”

A kiállítás február 15-ig látogatható.

Január 17-22-ig:

Kulturális öttusa – vetélkedő középiskolásoknak

A több éves hagyománynak megfelelően az Ady idén is szeretné a miskolci középiskolákat bevonni a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programokba. Öt kiválasztott miskolci középiskola 5-5 tanulója vesz részt a vetélkedőn. A 25 diák egész héten egymás iskolai óráit látogatja, majd részt vesznek az adott napi tananyaghoz kapcsolódó rendhagyó gyakorlati foglalkozáson is. Irodalom órára a Megyei Könyvtárban, történelemre a Diósgyőri várban, kommunikációs foglalkozásra a Miskolc Tv-nél, a rajz gyakorlatra pedig a Miskolci Galériában kerül sor.

A sorozat végén, a magyar kultúra napján pedig a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban zajló összefoglaló vetélkedőn adnak számot megszerzett tudásukról.

Célunk, hogy a középiskolások belelássanak a másik oktatási intézmény oktatási módszereibe, és a gyakorlati helyeken keresztül „élesben” is kipróbálhassák az elméleti tudást. Nem utolsó szempont, hogy ily módon is megpróbáljuk becsalogatni a fiatalokat a város kulturális intézményeibe.

Január 11 – február 9. – aBrüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

BARTÓK GRAFIKUS SZEMMEL

Néhány napja hazánk az Európai Unió soros elnöke. Ebből az alkalomból mutatkozik be Miskolc és az Észak Magyarországi Régió Brüsszelben a Magyar Kulturális Intézetben, a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. szervezésében.

A Miskolci Galéria a Bartók Mappa grafikáit állítja ki - többek között Feledy Gyula, Lenkey Zoltán, Rékassy Csaba, Bálványos Huba, Pásztor Gábor, Püspöki István, Ágotha Margit Bartók-ihlette alkotásait. A tárlat a miskolci közönség előtt nem ismeretlen, a „Bartók + Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendezvénysorozata idején júniusban bemutattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!