Miskolc hírei

2011.01.20. 16:55

Melyik nyugdíjjal járok jobban? - Szakértői telefon a nyugdíjbiztosításról

<p>Miskolc - Nyilatkoznia csak annak kell, aki nem kíván áttérni az állami nyugdíjrendszerbe.</p>

Közeleg a határidő, a magánnyugdíj-pénztári tagoknak január 31-éig nyilatkozniuk kell, ha nem kívánnak áttérni az állami nyugdíjrendszerbe. Döntés előtt álló olvasóink dolgát szerettük volna megkönnyíteni azzal, hogy szerkesztőségünkbe hívtuk szerdán dr. Balogh Zoltánt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei KormányhivatalNyugdíjbiztosítási Igazgatósága főosztályvezetőjét, aki minden telefonos kérdésre készséggel válaszolt. Legtöbben azt szerették volna tudni, mikor járnak jól: ha maradnak a magánnyugdíj-pénztári befizetéseknél, vagy ha áttérnek az állami nyugdíjrendszerbe. A főosztályvezető hangsúlyozta, ennek megítélése nem az ő kompetenciája, azt viszont szívesen elmagyarázta olvasóinknak, mi történik, ha maradnak és mi, ha nem.

Kevesen maradnak

– Fontos tudni, hogy aki továbbra is magánnyugdíj-pénztári tag marad, az 2011. december 1-jétől nem szerez több szolgálati időt – hívta föl a figyelmet a főosztályvezető. –  Ez a magánnyugdíj-rendszerben maradók számára hátrányt jelent, hiszen a tb-nyugdíjrendszer keretében járó nyugdíj mértékét kizárólag a 2011. november 30-áig szerzett szolgálati idő alapján lehet megállapítani. Aki pedig a szolgálati ideje alapján nem szerzett eddig az időpontig nyugdíjra jogosultságot, az az állami nyugdíjrendszer keretében nyugdíjra nem lesz jogosult. A nők esetében külön hátrány, hogy aki életkorától függetlenül 40 év jogosultsági idővel szeretne nyugdíjba menni, és 2011. november 30-áig ezt az időt nem szerzi meg, ennek alapján azt követően már nem szerezhet jogosultságot. A másik fontos tudnivaló, hogy amikor a nyugdíjat megállapítják, annak összegét a magán-nyugdíjpénztári tagságra tekintettel körülbelül 25 százalékkal csökkenteni kell. A tag kiegészítő ellátásra a magánnyugdíjpénztártól számíthat, ennek összegéről a magánnyugdíjpénztár tud felvilágosítást adni. Az eddig eltelt időben nagyon kevesen döntöttek úgy, hogy maradnak a magánnyugdíj-rendszerben – árulta el tapasztalatait dr. Balogh Zoltán.

Befektetik a pénzt

Abban az esetben, ha valaki az állami nyugdíjrendszer mellett dönt, akkor a magánynyugdíj-pénztártól felveheti a hozamgarantált tőke feletti összeget és azt a pluszösszeget, melyet a tagdíj felett fizetett be. A pénzt átutalhatja önkéntes magánnyugdíj-pénztárba is, ha ott van számlája, vagy kérheti, hogy a az állami nyugdíjrendszerben nyissanak neki egy egyéni számlát, melyre az összeget befizetheti. Ezt a későbbiekben államilag garantált eszközökbe fektetik be.

ÉM-HE

 


 

Hogyan kell nyilatkozni?

Aki maradni kíván a magánnyugdíj-pénztárban, annak személyesen kell szándékáról írásos nyilatkozatot tennie január 31-éig valamelyik nyugdíjbiztosítási szervnél.

Aki egészségi okok miatt, vagy azért nem tud személyesen megjelenni, mert személyi szabadságot korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll, annak január 21-éig írásban kell kérnie, hogy a nyugdíjbiztosító munkatársa keresse fel őt.

Ha valaki külföldön tartózkodik, az hazánk külképviseletén tehet személyesen nyilatkozatot. Aki úgy dönt, hogy áttér az állami nyugdíjrendszerbe, annak nyilatkoznia nem kell, az áttérés automatikus lesz.

 

 

 

 

 

 


Hasznos címek

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága ügyfélszolgálatai, ahol személyesen nyilatkozatot lehet tenni:

Miskolc, Csizmadia köz 1.

Ózd, Bajcsy-Zsilinszky utca 1.

Sátoraljaújhely, Kossuth utca 29.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!