Mezőkövesd hírei

2018.03.31. 21:02

Traktorral és vödörrel is locsolkodnak Mezőkövesden

Mezőkövesd - Vasárnap és hétfőn sokakat várnak a Hadasba a Matyó Húsvét programjaira.

Mezőkövesd - Vasárnap és hétfőn sokakat várnak a Hadasba a Matyó Húsvét programjaira.

Tizenhetedszer népesül be a Hadas húsvétkor, hogy megtartsák a Matyó Húsvétot, amelyet a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület szervez. A programok vasárnap délelőtt kezdődnek, ekkor a Galagonya Bábszínház és a Kiss Kata Zenekar ad műsort a legkisebbeknek, délután pedig a mezőcsáti, mezőkövesdi, szent­istváni és szihalmi táncegyüttesek szórakoztatják a publikumot.

Délután fél kettőkor Csepregi Éva énekel. Vasárnap az egri Lajtha László Néptáncegyüttes és a mezőkövesdi tánccsoportok lépnek színpadra délelőtt tíz és délután fél öt között.

A Gépmúzeumban eközben kovácsversenyt rendeznek, az edzővízzel pedig délután egykor traktorról locsolják meg a lányokat és asszonyokat. Hagyományos vödrös locsolkodást négy alkalommal mutatnak majd be a matyó legények.

Programok hosszú sora

Mindkét napon lesznek programok a Matyó Múzeumban, illetve a Matyó Portán. Hétfőn a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán a gyerekek kedvence lehet a húsvéti állatudvar (nyuszi-, csibe- és báránysimogató), az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgatagában sétálhatnak a vendégek mindkét napon, lesz népi játszóház is. A színpadi programok mellett tojásfestés, népi játékudvar, gurulóló- és felfedezőjáték is színesíti a kínálatot.

Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a kiállítóhelyek és alkotóházak, valamint a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő is, ahol vasárnap este éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség az új élményfürdőben.

Új koreográfiák

Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke elárulta, a matyó tánccsoportok és szakkörök új koreográfiákkal készülnek az ünnepre, és a mezőkövesdi táncokat részesítik majd előnyben, hogy a saját viseletet és táncokat vigyék magukkal haza a látogatók. A Százrózsás Néptáncegyüttes mindkét napon fellép, hétfőn pedig a kövesdiek az egriekkel felváltva adnak műsort a közönségnek. Minden kézművesük bemutatja tudását, s tojást is pingálnak majd a hagyományos matyó motívumokkal, de egyéb díszítési technikákat is ki lehet majd próbálni az udvarokban.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!