Mezőkövesd hírei

2012.08.09. 10:36

A népi hagyományok hétvégéje

Mezőkövesd - Idén is nagy sikert aratott a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden.

Mezőkövesd - Idén is nagy sikert aratott a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden.A több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan külföldi esttel kezdődött a Táncpajtában. A gálán három határon túlról érkezett néptáncegyüttes lépett színpadra. A romániai Zilah városából érkezett Meszes Néptáncegyüttes mellett a „SARI” Ének és Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik a lengyel testvérvárosból, Zory-ból látogattak el Mezőkövesdre. A folklórfesztivál legtávolabbról érkezett vendégei a spanyol Jáén városából látogattak el a fesztiválra. Az Andalúz vidéket képviselő Lola Torres Tánccsoport szintén nagy sikert aratott a vendégek körében. Az estet a nemzetek táncháza zárta.

A fesztivál második napján Magyar Estet rendeztek a Táncpajtában. A felsőzsolcai Zsolca Táncegyüttes, valamint a sátoraljaújhelyi Zemplén Táncegyüttes fellépése mellett a vendéglátó Matyó Néptáncegyüttes színvonalas műsorát nézhették meg a látogatók. A Magyar Est keretében színpadra lépett a Matyó Népi együttes, valamint a szintén mezőkövesdi Eszterlánc gyermek táncegyüttes. A lendületes, magával ragadó műsor után a vendégek a táncegyüttesek tagjaival közösen hajnalig tartó táncházzal folytatták a mulatozást.

Színes forgatag, fergeteges gála

A fesztivál záró napján a résztvevő együttesek a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben adtak ízelítőt a néptánc hagyományokból. A fesztivál záró programja, az elmúlt évtizedekhez hasonlóan zenés-táncos felvonulással vette kezdetét, melynek keretében minden táncegyüttes bemutatkozott. A menet tagjai a főtérről indultak és egészen a Kavicsos-tó és Szabadidőparkig szórakoztatták az érdeklődőket. A látványos felvonulás után gálával folytatódott a fesztivál. A szabadidőparkban felállított színpadon minden együttes fellépett, köztük a Külsőrekecsinből érkezett csángó magyar csoport is, akik vasárnap érkeztek Mezőkövesdre. A közel négy órás fergeteges gála nagy tetszést aratott a vendégek körében.            

Azt est házigazdája az egyik kereskedelmi televíziós csatornáról ismert Pataki Zita volt, aki többek között a By Me Divatszalon matyó hímzéses ruháit népszerűsítette a gála ideje alatt.

A hétvége folyamán mindhárom nap mesterség bemutatók várták a látogatókat a Hadas alkotóházaiban, valamint a Táncpajta környékén. A Népi Művészetek Háza udvarán a kézdivásárhelyi Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület tagjainak művészien kivitelezett alkotásait tekinthették meg az érdeklődök.

-BK-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!