Mezőkövesd hírei

2012.08.17. 11:04

A fontos meccseket nyerték meg

Juhász István szerint az olimpián szerepelt férfi kézilabda válogatottra a jövőben is lehet építeni.

Juhász István szerint az olimpián szerepelt férfi kézilabda válogatottra a jövőben is lehet építeni.Juhász István villámkarriert futott be a magyar férfi kézilabda válogatottnál. A Mezőkövesdi KC korábbi vezetőedzője a törökországi kitérőt követően az MKSZ szakmai igazgatójaként, és Mocsai Lajos segítőjeként került a nemzeti csapat mellé. Az elmúlt bő két esztendőben tapasztalt folyamatos fejlődés, és a londoni olimpián elért negyedik helyezés az ő nevéhez is fűződik. Az elődöntős pozíciót előre aláírta volna, de azért némi hiányérzet maradt benne az ötkarikás játékok kapcsán.

Megvan a mag

- Nagyon hosszú út és rengeteg munka vezetett eddig az eredményig - tekintett vissza a hazaérkezés után Juhász István. - Mostanra azonban sikerült kialakítani egy olyan magot, amelyre a jövőben is támaszkodhat a férfi szakág. Már azt hatalmas sikernek tartottam, hogy a világbajnokságon és az olimpiai kvalifikációs tornán kivívtuk a londoni szereplést. Ezt pedig szerencsére sikerült megfejelni a legjobb négy közé kerüléssel. A kéthetes tornán a számunkra legfontosabb mérkőzéseket sikerült megnyerni, ez pedig a fiúk tartását és sportemberi kvalitásait mutatja. Azt viszont sajnálom, hogy nem tudtunk érmet nyerni, pedig a lehetőség meg lett volna. Az elődöntőben egy olyan svéd együttessel találkoztunk, akik tudásban nem járnak előttünk, ám azon a napon egy kicsivel jobban koncentráltak. Talán ez döntött a javukra, no és az, hogy az Izland elleni, kétszeri hosszabbításban megnyert negyeddöntő fizikálisan rengeteget kivett a csapatból. Nyilván sokkal boldogabban nyilatkoznék érmesként, de így is a magyar férfi kézilabdasport legeredményesebb olimpiai szereplését állítottuk be.

Az ötkarikás játékok történetében nemzeti együttesünk ötödször végzett a negyedik helyen, ami a sportág erőviszonyát tekintve hatalmas sikerként könyvelhető el. Pláne azért, mert egy olyan fiatal generáció forrta ki magát Londonra, amely a borsodi szurkolók szeme előtt indult el a pályán hét évvel ezelőtt.

Felnőttek a fiatalok

- Néhai Tóth László edzőkollégámmal ketten vezettük azt a junior válogatottat, amelyik 2005-ben a hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmet szerzett - folytatta Juhász István. - Miskolcon, Tiszaújvárosban és Ózdon is játszott az a csapat, amelyből most hatan is ott voltak a felnőttek között. Császár Gábor a világ egyik legjobb irányítója lett, Zubai Szabolcs helye megkérdőjelezhetetlen a hatos vonalon, de Mikler, Putics és Such és Gulyás is felnőtt ehhez a nagyon kemény feladathoz. Roppant boldog vagyok, hogy ezek a srácok nem csak utánpótlás, hanem felnőtt szinten is megmutatták, hogy mire képesek. Azt gondolom, erre az eredményre lehet építeni. Férfi kézilabdázásban annyira szoros a világ élmezőnye, hogy biztosra senki ellen, egyetlen tornán sem lehet menni, de azt is ki merem jelenteni, hogy ez a csapat mindenkivel szemben fölveszi a harcot. Az Izland elleni negyeddöntő a sportág történetének egyik legemlékezetesebb mérkőzése volt, nem feltétlenül a színvonala, hanem a kiélezettsége és a tét nagysága miatt.

Juhász István a londoni játékok kapcsán kiemelte: óriási élményt jelentett számára a brit fővárosban töltött két hét. A hangulat, a miliő mindenkit magával ragadott, ugyanakkor figyelniük kellett arra is, hogy a tőlük elvárt feladatra maximálisan koncentráljanak.

Jól kezelték a kettősséget

- A világ legjobb sportolóival együtt lenni hatalmas élmény. Amikor az amerikai kosárlabdázók vagy éppen Usiain Bolt mellettünk sétál el, akkor egy kicsit kapkodja a fejét az ember - mesélte az élményeket Juhász István. - Persze arról sem lehetett megfeledkeznünk, hogy milyen felelősségünk van az olimpián, hiszen a nemzetet kellő szinten kellett képviselnünk. Tudtunk, hogy otthonról és a helyszínen is rengetegen szorítanak értünk, a sok millió magyarnak pedig nem okozhattunk csalódást. Ezt a kettősséget szerintem jól kezelte a csapat, és összességében az eredménnyel is elégedettek lehetünk. A torna alatt rengeteg sms üzenetet kaptam Borsodból. Nyilván lehetetlenség volt mindenkinek válaszolni, de nagyon jól esett a biztatás. Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni, aki szorított értünk. Az elmúlt két esztendőben nagyon sokat voltam távol a szeretteimtől, ezért nekik külön is hálás vagyok. Itt a feleségemet és a szüleimet külön kiemelném, valamint szülőfalumat, Tibolddarócot, ahonnan szintén sok biztatást kaptam.

Juhász István szerint ezzel a magyar válogatottal férfi szinten tervezhető a jövő. Vannak azonban olyan posztok, ahol meg kell találni néhány embert, aki helyettesíteni tudja az elsőszámú játékosokat. Ezen kívül a rövidesen elinduló nemzeti kézilabda utánpótlás program is sokat segíthet abban, hogy a jövőben is több olyan generációval is rendelkezzen majd a sportág, mint a 2005-ös volt.

- Marosréti Ervin -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!