Friss hírek

2009.07.08. 16:28

Összesen több mint egymilliárd eurós büntetést rótt ki két gázszolgáltóra az Európai Bizottság

<p>Egyenként 553 millió euró, átszámolva 153 milliárd forintos bírság befizetésére kötelezte szerdán a német E.On és a francia GDF Suez gázszolgáltatót az Európai Bizottság. A büntetés oka, hogy a bizottság ítélete szerint a két cég törvényellenesen felosztotta egymás között a piacot.</p>

A német E.On és a francia GDF Suez 1975-ben, az Oroszországból érkező import-szállítások kezdetén megállapodtak, hogy nem versenyeznek egymással a másik nemzet hazai gázpiacán. A gázszállítások a Megal csőrendszeren át érkeztek, amely a két cég, az E.On Ruhrgas és a GDF Suez közös tulajdonában van.

Az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa, Neelie Kroes szerint a két cég titkos piacfelosztása megfosztotta a 27 tagú unió két legnagyobb gázpiacának fogyasztóit az árversenytől.

A német gázszolgáltató, az E.On még a bírság megítélése előtt azzal védekezett, hogy a versenyellenes megállapodás érvényessége lejárt 2004-ben. Állításuk szerint évek óta a szabadpiaci versenynek megfelelően üzletelnek. A GDF Suez vezérigazgatója pedig már a múlt héten bejelentette, hogy fellebbezni fognak az Európai Bizottság döntése ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!