Magyarország

2019.04.08. 16:52

Szeretné a Nébih megtudni, mitől pusztultak a méhek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Adatgyűjtésbe kezd a hivatal a tavalyi méhpusztulás okainak pontos felderítés érdekében.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Adatgyűjtésbe kezd a hivatal a tavalyi méhpusztulás okainak pontos felderítés érdekében.

A héten megkezdi a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as méhpusztulások kapcsán érintett gazdák részére. A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

A Nébih a felméréssel a tavalyi nagymértékű méhpusztulás okait kutatja. Az esetek felderítése érdekében a hatóság ellenőrzi az érintett méhészetek 3 kilométeres röpkörzetében található, a kérdéses időszakban méheket vonzó kultúrát termesztő termelők növényvédelmi tevékenységét. A Nébih a vizsgálat során, a növényvédő szerek lehetséges hatásán túl, minden egyéb körülményt értékel, de elsődlegesen a permetezési naplókból származó növényvédelmi tevékenységekre koncentrál.

Az adatszolgáltatás elektronikus felületen történik, ahol ügyfélkapus azonosítóval belépve minden érintett gazda kizárólag a saját adatszolgáltatásra kötelezett táblájának adatait éri el. A termelőknek küldött levélben az adatszolgáltatás menetéről, a felület elérhetőségéről és a teendőkről pontos és részletes tájékoztatás olvasható.

Az adatszolgáltatásra a levél kézhezvételtől számított nyolc munkanap áll rendelkezésre. Azok, akik meghatalmazott segítségével teljesítik a kötelezettséget, a meghatalmazás rögzítésétől számítják a nyolc munkanapot.

Februárban a hivatal vizsgálataiból az már kiderült, hogy a tömeges méhpusztulás egyik okozója a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésére szolgáló oxálsavtartalmú gyógyhatású készítmény volt. Az egyik cég több ilyen termékében ugyanis fipronil szennyezést mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat, így nem csak a termékeket hívta vissza a Nébih és tiltotta meg a forgalmazásukat, de a kft. üzemének gyógyszergyártási tevékenységét is korlátozták.

ÉM


[related-post post_id="4197132"]

[related-post post_id="4173796"]

[related-post post_id="4039524"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!