Magyarország

2019.01.30. 17:30

Finom, ha mi termesztjük

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Addig is, amíg a kert zöldellni kezd, termesszünk odabent friss zöldet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Addig is, amíg a kert zöldellni kezd, termesszünk odabent friss zöldet.

Télen kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, így már csak emiatt is érdemes megpróbálkozni az otthoni csíráztatással, hiszen így friss vitaminforráshoz juthatunk. Közben pedig lakásunkban tudunk növényt nevelgetni, így kicsit kertészkedünk is.

Mi kell hozzá?

A csíráztatás három fontos feltétele a víz, a megfelelő hőmérséklet és a napfény, amelyet bármilyen lakásban meg tudunk teremteni, így a csíráztatás olyan növénynevelés, amelyhez kert sem szükséges. Ha csíráztatótálat használunk, akkor az legyen lyukacsos, és egy rétegben legyenek benne a magok. Bármilyen műanyag edényt használhatunk, ha lyukacsos az alja, van, aki egyszerűen szűrőben végzi a csíráztatást. Jó megoldás lehet a befőttes­üveg necchálóval lezárva, ilyenkor fontos, hogy csak annyi magot rakjunk az üvegbe, hogy maradjon hely a növekedő csíráknak. Természetesen szájjal lefelé, kicsit megdöntve kell az üveget állítani. A csírák öblítéséhez sűrű szövésű szűrőt vagy hálót használhatunk.

A magokat be lehet szerezni bioboltban, de akár nagyobb áruházak polcain is megtalálhatók. A legnépszerűbbek a bab, borsó, brokkoli, búza, lucerna, retek, szójabab, vöröshagyma, vöröshere, mungóbab. A mag nem lehet csávázott, csak csíráztatási célra árusított. Ivóvíz-tisztaságú, hideg vizet használjunk, amelybe beáztatjuk a magokat. Később nem kell, hogy vízben álljon, de legyen nedves, így ha közvetlen napfényre tesszük a csíráztató­edényünket, vigyázzunk, hogy ki ne száradjon.

Frissen fogyasszuk!

Az áztatási idő függ a vízhőmérséklettől, a magtól (például a mustár, a rukkola és a zsázsa nyálkaanyagot eresztő magjait nem érdemes túl hosszan áztatni, csírázásig a permetezéses nedvesítés javasolt). A csírázó magokat naponta 1-2 alkalommal érdemes átöblíteni tiszta, hideg vízzel, eltávolítandók a levált héjrészek, a ki nem csírázott magok. A csírázási idő két nap és két hét között változik. Frissen fogyasszuk, pár napig megőrzik a frissességüket hűtőben tárolva.

ÉM-HI


[related-post post_id="4068110"]

[related-post post_id="4046183"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!