Magyarország

2018.12.11. 16:32

Lelkünk egészsége nem csak advent idején fontos

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Karácsony előtt tényleg mások leszünk? Megváltoznak az érzelmeink a másik ember iránt?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Karácsony előtt tényleg mások leszünk? Megváltoznak az érzelmeink a másik ember iránt?

Oly sokat beszélünk karácsony közeledtével a szeretetről, hogy az már szinte elcsépelt – mondja dr. Hegedüs Ágnes orvos, a miskolci Pránaház vezetője. Nemrégiben már olvashattak vele beszélgetést lapunkban, akkor a válás volt a téma, az, hogy hogyan betegíthet meg bennünket ez az élethelyzet. Most a karácsony és az azzal kapcsolatos érzések kerülnek fókuszba.

Mi dúl a lelkünkben?

Nem vagyok az általános orvoslás híve. Vallom, hogy az embert mint egészet kell tekinteni. S ha már az érzelmekről beszélünk, az embernek először önmagát kell elfogadnia, szeretnie. Ez persze mindenkinél másképp csapódik le, a neveltetés, a körülmények hatására. Nagyon sok belső program van bennünk, aminek ha nem nézünk a mélyére, sok minden mellett elmegyünk. A harag, a düh, az irigység, a félelem mind mind negatív érzések, és ha ezeket tapasztaljuk magunkban, meg kell vizsgálnunk, hogy honnan erednek. Mi az oka? Mi váltja ki belőlünk? Ha erre figyelünk, megtudhatjuk, hogy mi dúl a lelkünkben.

Sokszor félünk nem valós dolgoktól?

Igen. Gondoljunk arra, hogy vannak emberek, akiknek egy bizonyos hír hallatán nem rándul össze a gyomruk, nem lesznek idegesek, feszültek, míg vannak emberek, akiknek ugyanennek a hírnek a hallatán megfájdul a fejük, összerándul a gyomruk, mert arra gondolnak, mi lesz ha… – igen, az a bizonyos HA sokaknak okoz problémát, két hétig izgul azért, hogy mi lesz HA ez vagy az történik – és az a bizonyos HA soha nem történik meg. Utólag visszanézve, mi történt? Idegeskedett valami olyan dologért, ami be sem következett. Erre mondják a bölcsek, hogy a folyóba akkor kell belelépni, ha odaérünk. Előfordul, hogy félünk az idegenektől. Ha az utcán odalép hozzánk valaki, sokan hárítanak, mert félnek, hogy az az ember rosszat akar. Pedig lehet, hogy csak útbaigazítást kér.

Ezeket a félelmeinket hogyan lehet leküzdeni?

Tudatosan. Ha objektíven tudom figyelni magam és a helyzeteket, akkor győztem. Ha legyőzöm a belső félelmemet, hogy miért akarna nekem valaki, egy idegen rosszat, vagy miért akarna ártani. Persze, erre is lehet példa. Hiszen bántottak már embereket az utcán, de nem szabad ebből kiindulni. Ha mondhatok egy saját példát: A minap az egyik benzinkútnál bementem fizetni, amikor egy férfi odajött mellém, és nyúlt felém. Úgy – az a jó szó –, hogy összerezzentem. Ha megvizsgálom az érzésemet, akkor valóban egy kis félelem volt, amit éreztem. Aztán rádöbbentem, hogy csak kéreget. Visszafelé vettem neki két pogácsát. Megköszönte, és én is elraktároztam magamban a történteket, és próbálom a jövőben az érzéseimet efelé terelni. Hiszen ez csak egy szerencsétlen rászoruló ember volt, és jólesett, hogy segíthettem neki. Nem bántani akart.

Beszéljünk az adventről, Karácsony előtt tényleg mások leszünk? Megváltoznak az érzelmeink a másik ember iránt? Megbocsájtóbbak vagyunk?

Azt hiszem, többet foglalkozunk ilyenkor a szeretet témájával. Erről szól minden. A karácsony a szeretet ünnepe. Ezt sugallják a reklámok. Készülünk az ünnepre. Talán többet foglalkozunk szeretteinkkel, ajándékokat vásárolunk, vagyis kizökkenünk a hétköznapokból. Igen, ez idő tájt könnyebb a megbocsájtás is, ha haragszunk is valakire, az ünnep tájékán enyhülhet a harag érzése.

Ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket? Vagy elcsépelt ez a mondás?

Igen, sokan így érzik. Ez a pár hét, az advent időszaka lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk a lelkünket; jó volna tudatosítani minden emberben, hogy akkor lehetünk egészségesek, ha a lelkünk rendben van. Jó volna, ha ezek az érzések megmaradnának az ünnep után is, ha nemcsak a karácsonyfa fényében éreznénk, hogy szeretet van bennünk a másik ember iránt, hanem az év 365 napján.


[related-post post_id = "4061904"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!