Magyarország

2018.10.06. 12:40

Az aradi vértanúk utolsó mondatai

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 1849. október 6-án végezték ki gróf Batthyány­­­­ Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét is Pesten az egykori Neugebäude épületének udvarán, a mai Szabadság téren.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 1849. október 6-án végezték ki gróf Batthyány­­­­ Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét is Pesten az egykori Neugebäude épületének udvarán, a mai Szabadság téren.

Őt 1849. január 8-án tartóztatták le és hadbíróság elé állították. A hadbíróság végül 1849. augusztus 30-án kötél általi halálra ítélte, de az ítéletet csak október 5-én közölték Batthyányval, aki a kivégzést megalázónak találta, ezért egy, a felesége, Zichy Antónia által becsempészett tőrrel a kivégzés előtti éjszaka öngyilkosságot kísérelt meg, de életben maradt.

A tőrrel nyakon szúrta magát, ezért az akasztás lehetetlenné vált. A helyi parancsnok saját hatáskörben „porra és golyóra” változtatta az ítéletet, ami miatt Haynau idegrohamot kapott. Kivégzésekor a gróf nem engedte, hogy bekössék a szemét, és maga vezényelt tüzet, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: „Allez Jäger, éljen a haza!”

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Fennmaradt a történetírásnak köszönhetően, mit mondtak az aradi tizenhármak kivégzésük előtt. Ezekkel a mondatokkal búcsúztak az életüktől és a világtól.

„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok! Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik ezt a szolgálatot.”

Aulich Lajos

„Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert a csatában mindig az első voltam. Szegény Emíliám! Éljen a haza!”

Damjanich János

„Tegnap hősök kellettek, ma mártirok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.”

Gróf Dessewffy Arisztid

„Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

Kiss Ernő

„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat!”

Knezich Károly

„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon! És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.”

Láhner György

„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófa tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”

Lázár Vilmos

„A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.”

Gróf Leiningen-Westerburg Károly

„De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”

Nagysándor József

„Szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni.”

Pöltenberg Ernő

A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”

Schweidel József

„Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.”

Török Ignác

„Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”

Gróf Vécsey Károly

ÉM


[related-post post_id="4008775"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!