Magyarország

2018.09.28. 18:21

Felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban

Borsi - Elkezdődött a Rákóczi-­kastély felújítása a szlovákiai Borsiban, az ezt jelző időkapszulát szerdán helyezték el.

Borsi - Elkezdődött a Rákóczi-­kastély felújítása a szlovákiai Borsiban, az ezt jelző időkapszulát szerdán helyezték el.

A beruházás a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósulhat meg – közölte az ünnepségen dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. Mint elmondta, a reneszánsz kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években Lux Kálmán műépítész végzett jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkálatokat. A mai keleti szárnyat egy korábban itt állt épület helyén ekkor emelték. Emlékeztetett rá, hogy az utána következő évtizedek során a mostoha bánásmód eredményeként az ezredfordulóra a kastély a végső megsemmisülés határára került, a helybeliek lelkes munkája mentette meg az enyészettől.

Az épület felújításáról a két államfő, Áder János magyar és Ivan Gasparovic akkori szlovák köztársasági elnök egyezett meg 2013-ban. A magyar kormány mostani 805 millió forintos támogatása a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását, valamint a kő- és falkép-restaurátori munkálatok elvégzését biztosítja. A felújítás irányítója Wittinger Zoltán építész. Az igazgató hozzátette: a Teleki alapítvány, valamint a borsi önkormányzat a beruházás lebonyolítására, valamint a felújított épület üzemeltetésére létrehozta a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezetet. A kastély, a helyreállítást követően, egy a fejedelmet és korát bemutató múzeumnak ad otthont, illetve konferencia-központ- és vendéglátó funkciót tölt be – mondta. Hozzátette: az első ütem a tervek szerint 2018. február 28.-án zárul, a második ütem befejezésének tervezett időpontja 2020.

Komoly örökséget

Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a Rákóczi család komoly örökséget hagyott ránk: felelősségtudatot, áldozatvállalást, a tanultságból, világlátottságból eredő széles látókört, amelynek megtapasztalására ma is nagy szükség van. Hozzátette: II. Rákóczi Ferenc egy célért össze tudta fogni a vagyonosabb és a szegény embereket és a magyarok mellett hitelesen képviselte az országban élő nemzetiségeket, köztük például a szlovákokat, a románokat és a ruszinokat. Kiemelte: az épület alkalmas lesz arra, hogy olyan emlékhellyé váljon, ahol fel lehet töltődni a saját múltunkkal és meg tudjuk idézni történelmi példaképeinket.

Jól kapcsolódik

Dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte: a beruházás jól kapcsolódik a magyar oldalon zajló kastély- és várfelújítási programhoz.

Rámutatott: a térségben kiemelten érzékelhető a Rákóczi család keze munkája, Borsi azon belül is egy ikonikus hely, amely felújítása után a Kárpát-medencei magyarság zarándokhelyévé válhat. A képviselő köszönetet mondott a helyi embereknek azért, hogy kitartóan dolgoztak a fejedelem örökségének megóvásán.

ÉM-BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!