Magyarország

2018.08.30. 08:02

Illegális bevándorlás - Bakondi: határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában

Budapest - Határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Budapest - Határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A főtanácsadó Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozója kapcsán azt mondta: Magyarország és Olaszország számos kérdésben egyetért, köztük abban, hogy a határokat őrizni kell, továbbá, akik bejutottak Európába és nem jogosultak menekültstátuszra, azokat vissza kell szállítani.

Leszögezte: a magyar kormány konzekvensen azon az állásponton van, hogy a határokat le kell zárni. Magyarország déli határán megmutatta, hogy ezzel meg lehet állítani az illegális migrációt. Míg Olaszország, s korábban Ausztrália azt is bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani az illegális bevándorlást.

Bakondi György kitért arra is, Olaszország azt szeretné, ha segítséget kapna abban, hogy a náluk lévő migránsokat átvegyék a kvótarendszer nyomán. Ezt Magyarország nem tartja helyesnek. Ugyanakkor az, hogy a határőrizetben és a menekültstátuszra jogosulatlanok visszaszállításában egyetértenek, megalapozhat egy hosszú távú együttműködést Olaszországgal - tette hozzá.

A jövő évi európai parlamenti választások kapcsán Bakondi György elmondta: a korábbi választásokon Európa-szerte belpolitikai elvek szerint szavaztak az emberek. Most viszont egy európai szintű kérdés, az illegális migráció határozhatja meg az emberek véleményét - vélekedett a főtancsádó, megjegyezve: Emmanuel Macron francia elnök már "Európai Egyesült Államokról" beszélt, amelynek ellenségei a nemzetállamok, köztük konkrétan például Olaszország és Magyarország.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!