Magyarország

2018.04.07. 12:35

Illegális bevándorlás - Lidové Noviny - Szijjártó: az illegális bevándorlást meg kell állítani

Prága - Magyarországnak és a visegrádi csoport további tagjainak már évek óta az a következetes álláspontja, hogy az illegális bevándorlás veszélyes, ezért azt meg kell állítani, és a határokat meg kell védeni - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és

Prága - Magyarországnak és a visegrádi csoport további tagjainak már évek óta az a következetes álláspontja, hogy az illegális bevándorlás veszélyes, ezért azt meg kell állítani, és a határokat meg kell védeni - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági éskülkereskedelmi miniszter abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című cseh napilap közölt szombaton.

"Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a közép-európaiaknak igazuk volt. Az elmúlt két és fél évben Európában a migráns hátterű terroristák 27 terrorista támadást követtek el, amelyekben 330 személy meghalt és 1300 megsérült" - mutatott rá a tárcavezető.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország lengyel, cseh és szlovák segítséggel képes volt megvédeni déli határait és ott megállítani a migrációs hullámot.

A nyugat-európai országok által gyakran a V4-ek szemére vetett állítólagos szolidaritáshiányról Szijjártó kifejtette: ha Magyarország a visegrádiak segítségével nem zárta volna le déli határait, akkor ma nem másfél millió illegális bevándorló lenne Nyugaton, hanem sokkal több. "Magyarország a schengeni határok megvédésére egymilliárd eurót költött, de Brüsszeltől erre a célra egyetlen eurót sem kapott" - jegyezte meg.

"Úgy vélem, hogy Közép-Európában sikeresen bebizonyítottuk, hogy valóban ki kell tartani amellett, hogy Európa maradjon meg európainak. Ki kell tartanunk amellett, hogy keresztény kontinens vagyunk és ki kell tartanunk amellett is, hogy itt ne jöhessenek létre no-go-zónák" - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijártó Péter szerint "zsarolásnak" minősíthető az a nyugati álláspont, amely szerint az uniós támogatásokat össze kellene kötni a migránsok befogadásával. "Világosan látnunk kell, hogy az európai források nem humanitárius segítség, mert olyan forrásokról van szó, amelyekre az adott országok a szerződésből kifolyólag jogosultak" - hívta fel a figyelmet a magyar diplomácia irányítója.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!