Magyarország

2018.03.30. 10:56

Húsvét - Erdő Péter: az utolsó vacsora értelmezi Krisztus megváltó halálának titkát

Esztergom - Az utolsó vacsora megvilágítja, értelmezi és érzékelhetővé teszi Krisztus megváltó halálának titkát - mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában.

Esztergom - Az utolsó vacsora megvilágítja, értelmezi és érzékelhetővé teszi Krisztus megváltó halálának titkát - mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában.

Az utolsó vacsorát felidéző szertartáson a bíboros kiemelte: Jézus halála és feltámadása óta minden mise a Jézussal elköltött utolsó vacsora megújítása.

A nagycsütörtök esti mise három "fő titok", az oltáriszentség, a papság alapításának, valamint a testvéri szeretet parancsának ünnepe.

Erdő Péter kitért arra: a szentmise nem egy közös emlék felidézése, rajta az utolsó vacsora "mélysége, tartalma, átlényegítő ereje válik jelenvalóvá".

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) nagycsütörtöki szentmisét celebrál az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2018. március 29-én. | Fotó/MTI Bruzák Noémi

A bíboros szólt arról, hogy az utolsó vacsorán egyesült a múlt, a jelen és a jövő, túllépve az anyagvilág keretein, megjelenítve Krisztus halálát. Jézus ugyanis elfogatása előtt mondta a kenyérről és a borról, hogy ez a én testem, mely értetek adatik, és a borról, hogy "ez az én vérem, mely értetek kiontatik a bűnök bocsánatára". Jézus tehát már kereszthalála előtt "feláldozott testét és vérét adta a tanítványoknak" - tette hozzá a bíboros. Úgy fogalmazott: "Az isteni örökkévalóság szférájából hangzottak szavai, ahol a terv, az esemény és a hatás egyetlen isteni mindentudásban számunkra elképzelhetetlen módon egységet alkot."

A szentbeszéd végén arra figyelmeztetett: most van itt az idő a hálaadásra, "most virraszthatunk a szenvedésére készülő Krisztus mellett", "hogy megköszönjük neki értünk adott és nekünk kiosztott életét".

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megmossa egy férfi lábát a nagycsütörtöki szentmisén az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2018. március 29-én. A lábmosás szertartásával az egyház Jézus Krisztus alázatát idézi fel, aki a Biblia tanúsága szerint a kínszenvedését és kereszthalálát megelőző utolsó vacsora előtt megmosta tizenkét tanítványa lábát. | Fotó/MTI Bruzák Noémi

A beszéd után bíboros után megmosta 12 hívő - kispapok, esztergomi hívők és a Boldog Ceferino roma misszió tagjainak - lábát, felidézve Jézus tettét, aki az utolsó vacsorán tanítványai lábát mosta meg.

A szertartás a Jézus elfogatását jelképező oltárfosztással fejeződött be: a terítőt és a díszeket eltávolították az oltárról.

A keresztények nagypénteken Jézus halálára emlékeznek, a katolikus egyházban legközelebb nagyszombat este, húsvét vigíliáján mutatnak be szentmisét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!