Magyarország

2018.02.27. 14:38

Borsodban és Szabolcsban is terjesztette a drogot a nógrádi bűnszervezetet

Salgótarján - Nógrád megyében olyan kábítószerrel kereskedő bűnszervezetet számoltak fel, amely Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Pest, Zala és Somogy megyére is kiterjesztette tevékenységét.

Salgótarján - Nógrád megyében olyan kábítószerrel kereskedő bűnszervezetet számoltak fel, amely Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Pest, Zala és Somogy megyére is kiterjesztette tevékenységét.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást K. Attila 27 éves, K. Attila 47 éves, K. Norbert 26 éves, P. Sándor 28 éves, O. Alfréd 47 éves őrhalmi, B. Elemér Gyula 26 éves endrefalvai, P. Ernő 31 éves mohorai, L. Balázs 31 éves hugyagi, valamint R. Ádám 26 éves, O. Norbert 37 éves, O. Attila 32 éves salgótarjáni, M. Ferenc 55 éves pásztói lakosok és további egy társuk ellen, továbbá kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt további 12 személy ellen.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2016 augusztusában a felmerült adatok alapján kábítószer-kereskedelem bűntett gyanúja miatt nyomozást rendelt el K. Attila 27 éves őrhalmi lakos ellen. Ezt követően a nyomozó hatóság mind a megyében, mind a megyén kívül kiemelt figyelmet fordított a férfival kapcsolatos bűnügyi információkra, továbbá a hasonló bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásokra.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága, a megye rendőrkapitányságainak nyomozói a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály és az Országos Rendőr-főkapitányság NEBEK munkatársaival szervezett akcióban - közvetlenül a kábítószer és pszichoaktív anyagok átadását, értékesítését követően - 2017. január 11-én a 26 éves férfit és további nyolc társát a Pásztói, Salgótarjáni, Bátonyterenyei és a Balassagyarmati Rendőrkapitányságok illetékességi területén elfogták.

A nyomozók a megtartott házkutatásokon - és egyéb nyomozati cselekmények során - közel 1000 gramm különböző színű port és kristályos anyagot, valamint több mint 2000 gramm zöldes színű növényi törmeléket, valamint kábítószer és pszichoaktív anyag előállításához, értékesítéséhez szükséges tárgyakat, készpénzt találtak meg és foglaltak le. O. Attila salgótarjáni lakhelyén a rendőrök egy kábítószer és pszichoaktív anyag előállítására kialakított külön helyiséget találtak. A szakértői vélemény alapján a lefoglalt anyagok kábítószernek és pszichoaktív anyagnak minősülnek.

A nyomozás adatai alapján K. Attila 2017 januárját megelőző időszakban különböző formájú, állagú kábítószert és pszichoaktív anyagot szerzett be és azokat rendszeresen értékesítette több személy részére. A gyanúsított a kábítószer beszerzésére és továbbértékesítésére egy hálózatot, csoportot alakított ki és annak 12 tagját azzal bízta meg, hogy a kábítószer, illetve az új pszichoaktív anyagok értékesítésében részt vegyenek. A gyanúsítottak cselekményüket szervezetten, előre megbeszélve, egymás tevékenységről tudva, bűnszövetségben követték el.

A rendelkezésre álló adatok alapján K. Attilától és P. Sándortól beszerzett kábítószerből 2016. szeptember 19-én két nő vásárolt, akik azok használatát követően életveszélyes állapotba kerültek. A szakértői vélemény alapján mérgezésüket a használt kémiai anyag okozta.

A dílerek kapcsolatainak feltárása eredményeként a nyomozás során további 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

Az ügyben 2016 augusztusától összesen nyolc személyt helyeztek előzetes letartóztatásba és megállapítható, hogy a bűnszervezet Nógrád megye szinte teljes térségét lefedte és országszerte – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Pest, Zala és Somogy megyére – is kiterjesztette tevékenységét.

A hatóság a nyomozást a napokban befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Balassagyarmati Járási Ügyészség részére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!