Magyarország

2018.01.14. 17:41

Enyhe tél: örüljünk, vagy inkább ne?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem lehetetlen vállalkozás megvédeni a növényeinket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem lehetetlen vállalkozás megvédeni a növényeinket.

Nehéz eldönteni, hogy örüljünk vagy sem a tavaszias időjárásnak, amelyet az elmúlt két hétben kaptunk. Ugyan az általános januári kertészeti tevékenység helyett, amikor nagyrészt az ablakból nézzük a kertet, most folyamatosan lehet és jó is kint dolgozni. Ahogy a korán jött tavasz is megpezsdíti a kertész vérét, de komoly aggodalomra adhat okot az, ha a később jövő fagy lecsap a tavaszt érző növényeinkre. Mai összeállításunkban szinte csak a témához kapcsolódó cikkekkel jelentkeztünk, de a szakembert is megkérdeztük, ő mit gondol, mit csinál a saját kertjében.

Védelmet nyújt a hótakaró

– Az enyhe tél miatt a kertemben virágzik a barkafa, ami nagyon tetszik, de ha hirtelen jön a fagy, a növény azt biztosan megsínyli. Ha az enyhe idő miatt a növényekben megindul a nedvkeringés, és érkezik egy tartós mínusz, akkor el is fagyhatnak a fák – magyarázta Konkoly Andrea, a Dr. Park vezetője. Így jó tanácsa szerint mindenki igyekezzen a saját lehetőségeihez mérten felkészülni a növényei védelmére. Ha a kemény mínuszokkal együtt hó is jön, akkor nem olyan nagy a baj, mert a hótakaró nyújt némi védelmet a növényeinknek. Ha azonban csak nagy hidegek érkeznek, akkor keletkezhet nagyobb kár.

Lehetőségeihez mérten igyekezzen mindenki felkészülni növényei védelmére." Konkoly Andrea

Avarral, szalmával, szénával, egyéb anyagokkal sokan szokták a fagyérzékeny növények tövét mulcsolni, hogy a gyökerekben ne szenvedjen legalább kárt, és így túlélhessen. Volt azonban már rá példa, hogy valaki a komplett növényt bebugyolálta, letakarta, hogy túlélje a nagy hideget. Ez még ha nem szép látvány, vagy „gagyi megoldásnak” tűnik is, megmenthet egy-egy értékes növényt, mint például a múlt télen szinte mindenkinél kifagyó fügefát.

– Az enyhe telek előnye, hogy a fagyérzékeny növények fagykár nélkül vészelik át a telet. Én bízom benne, hogy nagy hideg nem lesz, és így ezek szépen élnek, teremnek majd idén – tette hozzá Konkoly Andrea.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!