Magyarország

2017.07.05. 21:46

A takarékszövetkezetek is kínálhatnak minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 takarékszövetkezet pályázatát fogadta el a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 takarékszövetkezet pályázatát fogadta el a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

Az MNB közleménye szerint a minősített termékek forgalmazása ezt követően a takarékok döntésétől függően akár azonnal megkezdődhet.

A közlemény emlékeztet, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul. A minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek.

A bankok közül eddig az FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el a minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet, a pályázók közül elsőként. Az FHB korábban azt közölte, hogy a fogyasztóbarát hitelek július elejétől már igényelhetőek a bank fiókjaiban. Az FHB Kereskedelmi Bank a Takarék csoport kereskedelmi bankja.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit, amely szerint e hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, továbbá a folyósításig felmerülő díjak és költségek is maximáltak. A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek termékismertetőit az MNB minositetthitel.hu oldalán érhetik el a fogyasztók.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!