Magyarország

2017.06.16. 00:35

BM: a magyar hatóságok nem akadályozhatták meg a 71 migráns halálát

Budapest - Nem állt a magyar hatóságok rendelkezésére olyan információ 2015 augusztus végén, amely alapján megakadályozható lett volna annak a 71 migránsnak a halála, aki egy hűtőkamionban utazott Ausztria felé - közölte a Belügyminisztérium csütörtökön.

Budapest - Nem állt a magyar hatóságok rendelkezésére olyan információ 2015 augusztus végén, amely alapján megakadályozható lett volna annak a 71 migránsnak a halála, aki egy hűtőkamionban utazott Ausztria felé - közölte a Belügyminisztérium csütörtökön.

A tárca közölte: megalapozatlan következtetéseket vontak le a német tartományi közszolgálati adók munkatársai, amikor azt állították, hogy elkerülhető lett volna a tragédia, ha a magyar hatóságok időben lefordítják és kiértékelik az embercsempészek lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

A bűnszervezet egyes tagjai bolgár, szerb és pastu nyelven folytatott telefonbeszélgetéseit a hatóságok rögzítették, de azokat a technikai és a szakmai szabályok szerint nem a beszélgetések elhangzásával azonos időben hallgatták meg, fordították le és értékelték ki. A beszélgetések anyagai 2015. szeptember 4-én kerültek a nyomozó hatósághoz, ezt a német tartományi közszolgálati adók munkatársai is tudják - tudatta a Belügyminisztérium.

A BM közölte: a tragédiába torkolló bűncselekmény áldozatai nem Magyarországon egyeztek meg az embercsempészekkel szállításuk feltételeiben, módjában.

A bűncselekményt nem magyar állampolgárok követték el. A magyar hatóságok - az osztrák társszervektől kapott információk alapján - a tragédia ismertté válását követően 12 órán belül azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyeket és tartózkodási helyüket, majd elfogták őket - írták.

Szintén közleményben utasította vissza a Németországban megfogalmazott vádakat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Schmidt Gábor sajtószóvivő közölte: a lehallgatásokra az embercsempészésre szakosodott bűnszervezet felszámolása, az embercsempészek kilétének és tartózkodási helyének megállapítása és a bűnszervezet bizonyítása érdekében volt szükség.

A lehallgatást megalapozó, 2015. június 23-ai szállítás során a migránsok nem kerültek életveszélyes helyzetbe, így a lehallgatások megkezdésekor - a magyar hatóságok bizonyítékai szerint - nem kellett attól tartani, hogy a későbbi csempészések tragikus következménnyel járnának - tudatta.

Hozzátette: ezért nem merült fel, hogy a a magyarországi gyakorlatban ritka idegen nyelveken rögzített beszélgetéseket a lehallgatás során folyamatosan figyeljék.

Mindezek miatt a magyar hatóságoknak csak a 71 migráns halálával végződő szállítás után volt lehetősége a telefonlehallgatások eredményeinek lefordítására és elemzésére, aminek során mindenben a magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el - írta. Ennek alapján nem felel meg a valóságnak a német médiában megjelent azon állítás, miszerint a magyar hatóságok késve kezdtek volna neki a rögzített beszélgetések fordításának és elemzésének, így az sem valós, hogy a magyar hatóságok a halállal végződő bűncselekményt megakadályozhatták volna - írta Schmidt Gábor.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!